Ingrediente
1 kg ficat de curcan
100-150 ml ulei vegetal
20 g unt
2-3 catei de usturoi
sare
piper proaspat macinat
Mod de preparare
Se despart cei doi lobi ai ficatului si se curata de pielite sau orice parti galbene sau verzui care ar putea fi atinse de fiere.
Se spala cu apa rece, se scurge de apa si se tamponeaza cu prosoape de hartie pentru a elimina cat mai bine umezeala.
Puneti o tigaie la incins la focul mediu. Adaugati 100-150 ml de ulei. Nu asteptati sa se incinga uleiul, adaugati cu grija ficateii. Spun cu grija pentru ca ficatul este colector de sânge si cand atinge suprafata fierbinte, sare uleiul. Nu stati direct in fata tigaii ci in lateral si folositi un cleste sau o penseta cu maner lung ca sa puteti pastra o oarecare distanta. Acoperiti cu capac dar care sa nu fie etans cu tigaia (lasati putin loc intr-o parte altfel ficatul se va fierbe si se va intari). Imediat ce ficateii se rumenesc, (adica dupa 3-4 minute) ii intoarcem. Ii mai lasam inca 3-4 minute pe partea cealalta.
Atentie, nu adaugati sare peste ficat înainte de gatire pentru ca se va întari.
La sfarsit puneti un cub de unt, 2-3 catei de usturoi pentru aroma, sare si piper. Toata aceasta gatire dureaza in total 10 minute. Evitati sa gatiti excesiv, pentru ca ficatul se va usca si va avea o textura granulata si seaca.
Poate fi servit asa simplu dar, eu îl prefer cu mujdei de usturoi (reteta aici).
Curățăm ficatul de pielițe si eventuală grăsime, îl spălăm, îl scurgem de apă și îl tamponăm cu prosoape de hârtie pentru a elimina umezeala
Punem 100-150 ml ulei intr-o tigaie incinsă in prealabil și adăugăm ficatul (nu așteptam să se incingă uleiul) la foc mediu
Rumenim ficatul la foc mediu spre mic pe ambele părți (aveti grijă că o să stropească co ulei deoarece este colector de sânge), eventual puteți să vă ajutați de un capac dar care să nu fie etanș
Poate fi servit cu mujdei de usturoi
Sau poate fi servit simplu (după preferințe)