Ingrediente:
2 cutii fasole prefiartă de 425 g
ciolan afumat (0,5- 0,7 kg)
2-3 linguri ulei
o ceapă medie
un morcov mic (opțional)
1 lingură pastă de roșii sau ardei dulce
puțin cimbru
o foaie de dafin
sare
piper
Ciolanul afumat îl spălăm și îl punem la fiert în apă (nu adăugăm dare pentru că este deja sărat) în care putem pune câteva boabe de piper si 2 - 3 frunze de dafin. Fierbem ciolanul la foc mediu pentru aproximativ 1 - 1,5 ore sau până furculița intră ușor în carne.
Scoatem ciolanul din apa în care a fiert și ăl introducem la cuptor pentru 10 minute la 180 - 190 grade celsius.
Cât timp fierbe ciolanul ne ocupăm de fasole. Folosim 2 cutii de fasole albă bob mare (sau de care preferați). Scurgem intr-o sită fasolea de apa în care a fost conservată și o clătim cu apă rece.
Într-o cratiță punem uleiul, adăugăm ceapa tăiată mărunt, călim până devine sticloasă amestecând incontinuu, după care adăugăm 2-3 linguri apă si continuam fierberea încă 2 minute. Acum putem adăuga pasta de roșii, sare, piper macinat și mai lăsăm pe foc încă 2 minute. În sosul format adăugăm fasolea scursă de apă și puțină 50 ml apă și mai fierbem la foc mediu spre mic aproximativ 8-10 minute. Fasolea este gata poate fi servită lângă ciolanul afumat fiert.
Punem ciolanul pe un platou alături de fasole și îl servim alături de murături asortate sau varză murată.
Să aveți poftă !
Ciolanul afumat îl spălăm și ....
.... îl punem la fiert în apă (nu adăugăm dare pentru că este deja sărat) în care putem pune câteva boabe de piper si 2 - 3 frunze de dafin. Fierbem ciolanul la foc mediu pentru aproximativ 1 - 1,5 ore sau până furculița intră ușor în carne.
Scoatem ciolanul din apa în care a fiert și ăl introducem la cuptor pentru 10 minute la 180 - 190 grade celsius.
Cât timp fierbe ciolanul ne ocupăm de fasole. Folosim 2 cutii de fasole albă bob mare (sau de care preferați).
Scurgem intr-o sită fasolea de apa în care a fost conservată și o clătim cu apă rece.
Într-o cratiță punem uleiul, adăugăm ceapa tăiată mărunt, călim până devine sticloasă amestecând incontinuu, după care adăugăm 2-3 linguri apă si continuam fierberea încă 2 minute. Acum putem adăuga pasta de roșii, sare, piper macinat și mai lăsăm pe foc încă 2 minute.
În sosul format adăugăm fasolea scursă de apă și puțină 50 ml apă și mai fierbem la foc mediu spre mic aproximativ 8-10 minute.
Fasolea este gata poate fi servită lângă ciolanul afumat fiert.
Punem ciolanul pe un platou alături de fasole și îl servim alături de murături asortate sau varză murată.
Să aveți poftă !