Amestec de legume pentru prepararea ”orezului cu legume” sau salatelor
Pentru acest amestec avem nevoie de dovlecei și morcovi. Amestecul îl puteți face după preferințe, eu l-am făcut cu cantități egale din cele doua componente. Este un amestec foarte bun pentru un orez cu legume sau pentru salate pe timp de iarnă. Se călește nedezghețat in ulei vegetal după care se adaugă celelalte ingrediente din rețeta pe care doriți să o preparați
Pentru acest amestec eu am folosit un aparat electric de feliat, dar puteți folosi o mandolină sau pur și simplu feliați la mână cu un cuțit de bucătărie
Spălăm și curățăm dovleceii de semințe, curățăm și spălăm morcovii (așa cum am zis se pot felia și la mână cu un cuțit de bucătărie)
Conectăm aparatul la priză, feliem pe rând morcovul și dovlcelul
Combinăm cele două ingrediente, le punem în caserole de unică folosință și le introducem la congelator
Amestec de legume pentru prepararea ciorbelor sau tocănițelor
Practic este același amestec de dovlecei și morcov, dar pe care il tăiem cubulețe și il utilizăm cu succes la ciorbe și tocănițe. Dacă morcovul îl găsim pe tot parcursul iernii, dovleceii în schimb sunt mai greu de găsit (poate doar în orașele mari dar nici acolo în permanență), așa că acest amestec ne va scoate din încurcătură
Spălăm și curățăm dovleceii de semințe, curătăm și spălăm morcovii
Tăiem cubulete mici dovleceii și morcovii
Intr-un bol amestecăm cele două ingrediente
Punem în caserole de unică folosință și le introducem la congelator
Frunze de varză dulce pentru pregătirea sărmăluțelor pe timp de iarnă
De multe ori, pe timp de iarnă ne dorim o porție de sărmăluțe cu varză dulce, cu carne proaspătă de pasăre, curcan, etc. Întrebare e unde găsim frunze dulci de varză pentru că este sezonul pentru varză murată ? Cel mai bine este să avem la congelator 2-3 caserole cu astfel de frunze, mai ales că sunt foatre ușor de conservat. Avem nevoie doar de varză și un vas cu apă fiartă.
Daca doriți să faceți sarmale cu varză dulce, aveți nevoie de 1-2 verze potrivit de mari, la care le scoateți cotorul și le spălați
Punem o oală incăpătoare cu apă la fiert, cand dă în clocot adăugăm varza pregătită anterior și din 2 în 2 minute o rotim până când frunzele incep să se desprindă
Frunzele care s-au desprins, le scoatem intr-un vas mai mare și le răsfirăm ca să se răcească.
Când s-au racit complet, tăiem cotoarele și lăsăm doar frunzele subțiri și uniforme pentru împachetat sarmaluțe
Frunzele pot fi folosite imediat sau pot fi puse in pungi sau caserole și pastrate la congelator
Ce poate fi mai delicios când afară ninge, decât o porție de sărmăluțe aburinde cu varză dulce și suc de roșii 😉
Amestec de rădăcinoase pentru prepararea ciorbelor
Este un amestec de morcov cu pastârnac, pătrunje și țelină, pe care il tăiem cubulețe și il utilizăm cu succes la ciorbe.
Legumele de la care se consumă în special rădăcinile sunt foarte populare în bucătăria românească și sunt ingredientele principale din ciorbe și borșuri. Tot cu ele facem sosuri aromate și garnituri delicioase.
Din aceasta cauză este necesar a fi pastrate peste iarnă in condiții de conservare optimă a proprietăților și aromelor.
Avem nevoie de:
5 kg morcov
2 kg păstârnac rădăcină
1 kg telină rădăcină
1/2 kg pătrunjel rrădăcină
(pentru cantități mai mici reduceți proporțional cantitățile)
Curățăm și spălăm rădăcinile de păstârnac, pătrunjel și țelină.
Curățăm și spălăm morcovul. Punem toate rădăcinoasele intr-un vas mai mare și turnăm apă rece peste ele (rădăcinoasele albe își schimbă culoarea dacă sunt ținute un timp mai îndelungat fără apă)
Din vasul în care le-am pus cu apă, luăm pe rând rădăcini pe care le stergem cu prosoape de hârtie și le tăiem cubulețe.
Amestecăm toate legumele pentru a obține o distribuire uniformă a celor patru tipuri de legume
Punem amestecul in caserole de unică folosință (sau în pungi) și le intriducem la congelator.Eu am folosit caserole de 250 g, exect cât am nevoie pentru a găti o oală de ciorbă de 3-4 litri.
Congelarea ghebelor, hribilor sau a altor ciuperci de pădure
Ghebele, hribii sau alti bureți de pădure, pe care le găsim în pădurile de foioase, conifere, le putem culege din septembrie și până în noiembrie târziu, iar pentru a ne bucura de gustul lor pe tot parcursul anului, le putem conserva și păstra în cămară. Se pot conserva in saramură (dar pentru a fi gatite este necesar sa fie desărate intr-un timp destul de indelungat), se pot pune la borcan cu oțet (dar in acest caz pot fi consumate doar ca salate) sau pot fi puse la congelator (intregi sau ocate) și gatite imediat ce ai nevoie.
Curățăm de frunze și impurități ghebele, le spălăm in 3-4 ape și ....
.... le punem intr-un vas la scurs
Intr-o oală, punem apă la fiert aproximativ până la jumătate,( deoarece ghebele la fiert vor face spumă și riscați să dea afară din oală) și punem ghebele la fiert pantru 20-30 minute
După ce au fiert le scoatem la scurs cu ajutorul unei site.
Dacă dorim să le cogelăm tocate, ele vor fi date la mașina de tocat carne prin sita mare, după care ....
... vor fi puse în caserole de unică folosință (sau în pungi sigilate) și introduse la congelator
Dacă dorim să le congelăm intregi, după fiebrre și răcire, vor fi puse direct în caserole și introduse la congelator.
Procedeul de conservare prin congelare pentru hribi sau alti bureți de pădure este acelasi ca la ghebe - se curăță de impurități, se spala ....
... se fierb și se pun la scurs, după care ....
.... se taie după preferință (eu am tăiat rondele de aproximativ 1 cm) ți ....
..... se pun în caserole și se introduc la congelator.