Ingrediente:
200 kg pastrama de oaie
sare (doar daca este nevoie dar ea este deja condimentată de la preparare))
piper
2-3 linguri ulei de floarea soarelui
un varf de lingurita usturoi granulat (optional)
500 g bureti ”hribi”(garnitura optionala)
1 linguriță de vegeta
pentru mamaliga (reteta aici)
750 ml apa
280 g malai Boromir
1 lingurita sare
mujdei de usturoi
3-4 catei de usturoi
2-3 frunzr leuștean (opțional)
câteva frunze de usturoi verde (opțional)
sare grunjoasa
2-3 lingurite ulei
sucul de la 1/4 lămâie
Se pregateste carnea: eu am avut un amestec de pulpa si muschi de oaie. Acestea se taie in fasii subtiri de 2-3 mm si lungi de 5-8 cm lungime.
Curățăm hribii (sau orice alți bureți aveți) și îi tăiem bucăți. Intr-o tigaie punem bureții în 2-3 lingiri de ulei și călim 5-7 minute, condimentăm. Scoatem bureții intr-un vas.
După ce scoatem buretii in uleiul ramas se adauga pastrama. Nu se condimenteaza deoarece este deja condimentata si se caleste pana capata o culoare aurie.
Pentru mujdei, usturoiul se decojeste, apoi se taie marunt, adăugam 2 fire leustean verde, cateva frunze verzi de usturoi si se piseaza intr-un mojar. Peste usturoi adaugam cateva picaturi de ulei si cateva picaturi de suc de lămâie, se amesteca bine.
Cat se gateste pastrama, facem mamaliga. Punem intr-un vas antiaderent la foc 750 g apa si sarea. Cand apa incepe sa fiarba, reducem focul si adaugam faina de malai in ”ploaie”, amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Cand incepe sa se ingroase compozitia, dam focul mai tare si amestecam continuu pana fierbe si incepe sa miroase a ”copt”. Totul dureaza aproximativ 15-20 minute (reteta aici)
Eu am folosit malai Boromir (imi place mai mult pentru ca nu este foarte fin macinat si nu obtinem o mamaliga ”cleioasa”), dar in comert gasiti si malai din care puteti face o mamaliga doar in 3 minute.
Preparatul este gata, poate fi servit simplă cu mujdei de usturoi si mamaliga calda sau, puteti adauga langa o garnitura de hribi trași la tigaie.
Să aveți poftă !
Taiem pastrama fasii de 2-3 mm grosime si 5-8 cm lungime
Curățăm hribii (sau orice alți bureți aveți) și îi tăiem bucăți
Curățăm usturoiul, adăugăm 2 fire leuștean verde. câteva frunze verzi de usturoi
Pisăm în mojar ingredientele. Mujdeiul de usturoi nu trebuie să lipsească de lângă așa delicatesă
După ce am pisat, adăugăm câteva picături de suc de lămâie, puțin ulei și frecăm totul până obtinem o compoziție omogenă
Intr-o tigaie punem bureții în 2-3 lingiri de ulei și călim 5-7 minute, condimentăm
Scoatem bureții intr-un vas
În uleiul rămas in tigaie adăugăm pastrama (nu mai condimentăm deoarece pastrama este deja condimentată)
Călim pastrama la foc mediu 5-7 minute (fără să o uscăm prea tare)
Intre timp facem o mămăligă (ca să fie ”tot tacâmul” cum e vorba la români)
IScoatem pastrama pe o farfurie
Aranjăm pe o farfurie pastrama, bureții, usturoiul și decorăm
Să aveți poftă !