2,5 kg căpșuni
700 g zahăr
sucul de la o lămâie
Mod de preparare
Avem nevoie de 2.5 kg căpșuni, le puteți cumpăra din piață sau supermarket dar în plin sezon deoarece, cele de import nu au aceeași savoare. Eu am mers la cules în gradina proprie😉
Le spălăm, de curățăm de codițe și le lăsăm 10-15 minute să se scurgă apa de la spălare. Mărunțim foarte bine căpșunile cu ajutorul unui robot de bucătărie (sau blender vertical) după care, le trecem prin sită pentru a le separa de semințe.
Compoziția obținută după separarea de semințe împreună cu sucul de la o lămâie o punem la fiert intr-o cratiță încăpătoare (deoarece va dezvolta foarte multă spumă în timpul fierberii), pentru 40 de minute la foc mediu, amestecănd din când în când să nu se prindă de fundul cratiței. Nu luați spuma formată încă de la începutul fierberii deoarece va forma alta iar pe timpul fierberii riscați să rămâneți fără compoziție.
După 40 de minute (facem testul de gelifiere - punem câteva picături din compoziție pe o farfurie pe care am ținut-o la congelator cel puțin 10 minute), dăm focul la minim, spumam foarte bine compoziția, adăugam zahărul și mai fierbem cca 10-15 minute la foc mediu spre mic.
În momentul în care observăm că începe să-și schimbe culoarea (culoarea va deveni mai intensă), oprim focul (pentru a nu risca să caramelizăm zahărul).
Cât timp fierb căpșunile, sterilizăm borcanele, adică le introducem la cuptorul preâncalzit la 110 grade celsius pentru 30-40 de minute, adică exact timpul de care avem nevoie pentru fierberea căpșunilor.
Punem toppinul obținut în borcane fierbinți, închidem borcanele cu capace, le așezăm pentru 10 minute pe capac pentru sterilizarea acestuia, iar după cele 10 minute le așezăm în poziție normală. Lăsăm borcanele până a doua zi, etichetăm și le transferăm în camera de depozitare.
Este un topping foarte bun pentru a face o închețată de căpșuni acasă (care are un gust ”demențial”), poate fi folosit și ca glazură pentru torturi și prăjituri dacă adăugăm puțină gelatină în momentul utilizării, sau poate fi servit cu clătite 😉
Să aveți poftă !
Avem nevoie de 2.5 kg căpșuni, le puteți cumpăra din piață sau supermarket dar în plin sezon deoarece, cele de import nu au aceeași savoare. Eu am mers la cules în gradina proprie😉
Le spălăm, de curățăm de codițe și le lăsăm 10-15 minute să se scurgă apa de la spălare.
Mărunțim foarte bine căpșunile cu ajutorul unui robot de bucătărie (sau blender vertical) după care ....
.... le trecem prin sită pentru a le separa de semințe.
Compoziția obținută după separarea de semințe împreună cu sucul de la o lămâie o punem la fiert intr-o cratiță încăpătoare (deoarece va dezvolta foarte multă spumă în timpul fierberii), pentru 40 de minute la foc mediu, amestecănd din când în când să nu se prindă de fundul cratiței. Nu luați spuma formată încă de la începutul fierberii deoarece va forma alta iar pe timpul fierberii riscați să rămâneți fără compoziție.
După 40 de minute (facem testul de gelifiere - punem câteva picături din compoziție pe o farfurie pe care am ținut-o la congelator cel puțin 10 minute), dăm focul la minim, spumam foarte bine compoziția, adăugam zahărul și mai fierbem cca 10-15 minute la foc mediu spre mic.
În momentul în care observăm că începe să-și schimbe culoarea (culoarea va deveni mai intensă), oprim focul (pentru a nu risca să caramelizăm zahărul).
Cât timp fierb căpșunile, sterilizăm borcanele, adică le introducem la cuptorul preâncalzit la 110 grade celsius pentru 30-40 de minute, adică exact timpul de care avem nevoie pentru fierberea căpșunilor.
Punem toppinul obținut în borcane fierbinți, închidem borcanele cu capace, le așezăm pentru 10 minute pe capac pentru sterilizarea acestuia, iar după cele 10 minute le așezăm în poziție normală. Lăsăm borcanele până a doua zi, etichetăm și le transferăm în camera de depozitare.
Este un topping foarte bun pentru a face o închețată de căpșuni acasă (care are un gust ”demențial”), poate fi folosit și ca glazură pentru torturi și prăjituri dacă adăugăm puțină gelatină în momentul utilizării, sau poate fi servit cu clătite 😉
Să aveți poftă !