Ingrediente:
2 bucați file de somon proapăt
sucul de la 1/2 lămâie
2 linguri ulei
4-5 cartofi marime potrivită
30 g unt
1/2 linguriță condimente pentru grarat
verdeată (opțional)
300 g smântână dulce pentru gătit
10-12 bobițe de capere (opțional)
sare și piper boabe roșu si negru
50 g parmezan ras
rozmarin
semințe de susan (opțional)
Se spală somonul și se elimină surplusul de apă presând-ul usor intr-un prosop de hârtie, se stropeste cu sucul de la jumatate lamaie. Se unge cu ulei și se presară cu rozmarin, sare si piper proaspat macinat si un amestec de condimente pentru grill.
Se frige pe grill-ul bine încins, câte 4-5 minute pe fiecare parte sau la cuptorul electric, functia grill rapid, 13-15 minute fara a fi intors de pe o parte pe alta. Scoatem si lasam la aclimatizat 5 minute.
Curatam cartofii, îi spalam, îi tăiem felii grosiere 1-1.5 cm si îi punem la fiert în apă cu sare si putin unt (pentru a rămâne intregi). Fierbem la foc mediu spre mic 10 minute, oprim focul si îi mai lasam 5 minute, după care scurgem apa de la fiert si asezam cartofii pe farfurie.
Cât fierb cartofii si somonul este la cuptor (trebuie sa va ”mișcsți” repede) pregătim sosul de smântâna. Pentru sos punem smantana la fiert intr-un vas antiaderent, adaugam putin piper proaspat macinat, caperele (10 - 12 bobite, pentru a da un gust acrisor sosului), sau dupa preferintă suc de lamaie.
Cand smantana incepe sa dea in clocot, stingem focul, adaugam parmezanul ras si piperul boabe (rosu si negru), amestecam, gustăm de sare (nu puneti sarea inaintea parmezanului pentru ca puteti avea surpriza ca preparatul sa fie prea sărat).
Pe farfuriile pe care am asezat cartofii, adaugam somonul si sosul de smantana. Mai presarăm cateva boabe de piper (rosu si negru) și ornam după preferinta cu verdeata, feliute de lamaie, seminte de susan, etc.(sau cu ce aveti la indemana dupa preferinta).
Fileul de somon ăl stropim cu sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri de ulei vegetal și îl lăsăm la odihna 10-15 minute
Asezonam cu sare, piper, condimente pentru grill și îl așezăm intr-o tava antiaderantă
Introducem tava la cuptorul preîncălzit la 300 grade celsius (funcția grill rapid pentru cuptoarele electrice) pentru 13-15 minute (nu mai mult pentru că se va usca)
Intre timp pregătim sosul de smântână cu piper și parmezan. Dăm focul la mic pentru a-l păstra cald
Să aveți poftă !