Ingrediente
5 kg castraveți
2 borcane de 5 litri sai 3 borcane de 3 litri
8-9 linguri de sare neiodată
7 litri apă
1 kg morcov
boabe de piper
frunze de țelină
cotoare de mărar
semințe de muștar
boabe de piper
cimbru
1 căpățână de usturoi
5-6 ardei iuți
Mod de preparare
Se spală castravetii și se țin in apa rece 1-2 ore pentru a se elimina ”gustul amarui dat de curpeni”.
Între timp se curățăm morcovii, usturoiul, țelina, cimbrul și le spalăm bine. Dupa ce am pregatit toate ingredientele, scoatem castravetii la scurs si incepem sa asezam in borcane (sau orice recipiente doriti). Sfatul meu ar fi sa folositi borcane de sticla. Doar asa o sa obtineti castraveti limpezi si pentru o perioada mai lunga de timp.
Asezam la fundul borcanului cateva frunze de telina, o crenguta de cimbru, 2-3 catei de usturoi (daca sunt mai mari îi puteti taia in doua bucati), cateva rondele de morcov,1-2 ardei iuti intregi.
Acum putem pune un rand de 1-2rânduri de castraveti, asezati liber (neforțați). Alternam cu morcov, frunze de telina si castraveti până se va umple borcanul. Deasupra, ultimul strat care este ”strat de acoperire”, va fi identic cu cel de la fundul borcanului. Peste stratul de acoperire punem 1 lingura de seminte de mustar si cateva boabe de piper.
Pentru saramură se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă ( la 5 litri de apa puteti punem o lingura de sare în plus). Într-o oală am pus 7 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Dupa ce dă in clocot saramura se lasa sa se răcească.
Se pune saramura călduță peste castraveti, dacă nu ajunge saramura se mai prepară. Borcanele vor ramane descoperite timp de 3 zile, timp in care se vor ”vântura” dupa care, se vor acoperi cu prosoape de hartie pentru o perioada de 3-4 zile pana se finalizeaza fermentarea.
A doua zi se vor ”vântura ”, adica se va răsturna saramura din borcan in alt recipient , urmand ca apoi sa fie pusa la loc.
A treia zi se va repeta ”ritualul” din ziua a doua. Acum, dacă este cazul, se va completa cu saramura, se va indeparta spuma formata si adaugam cate o aspirina deasupra stratului de marar cu telina (pentru a evita formarea mucegaiului produs prin fermentare), se vor sigila borcanele (vom pune capac). Se vor pune in camara (spatiul de depozitare trebuie sa fie racoros) sau la beci.
Aproximativ dupa 10-12 zile, castravetii vor fi buni de consumat.
Spălăm castraveții și îi punem intr-un vas cu apă rce pentru 2 ore (în acest tinp se va elimina evantuala ”amăreală” din perioada de creștere)
Prgătim celelalte ingrediente : caurățăm usturoiul, spălăm ardeii iuți, curățăm și spălăm cimbrul și mărarul
Când toate ingredientele sunt pregătite, incepem să așezăm in borcane (foarte bine spălate). La fundul borcanului așezăm un strat format din marar, cimbru, usturoi, feliuțe de morcov și frunze de țelină, câte o crenguță din fiecare (usturoi = un cățel tăiat feliuțe), după care adăugăm 1-2 rânduri castraveți, continuăm cu morcov, ardei iuți, usturoi ... și tot așa până se umple borcanul. Deasupra repetăm stratul de la fundul borcanului.
Turnam saramura călduță, eu am avut nevoie de 7 litri saramură = 7 litri apă + 9 linguri sare neiodată + 3 linguri zahăr (ajuta la conservare)
Vânturăm castraveții 3 zile la rănd, după care sigilăm cu capace ( a vântura inseamnă să scoatem apa din borcane intr-un vas și să o turnăm la loc, pocedeul se va repeta de 3-4 ori la rând timp de 3 zile), după care sigilăm cu capace
Etichetăm și transferăm castraveții în camera de depozitare