Ingrediente
800 g piept de porc (sau ceafă)
2 linguri pesmet
50 ml lapte 3,5% grasime
2 ouă
2 felii de pâine inmuiate în lapte
1 cartof mărime medie dat pe răzătoare (opțional)
1/2 linguriță rasă de sare
1/2 linguriță piper măcinat
1/2 linguriță usturoi granulat
1/2 linguriță boia dulce
2 legături mărar
5-6 linguri făina albă pentru format chiftelele
ulei pentru prăjit (aprox.1/2 litri)
Mod de preparare
Pieptul de porc se spală, se stege cu un prosop de hârtie și se porționează. Se toacă la mașină prin sita mica.
Adăugam in bol peste carnea tocată mărarul spalat si tocat marunt, usturoiul granulat (daca nu aveti usturoi granulat puteti pune 3-4 catei de usturoi cutatati de coaja bine zdrobiti), sarea, piperul proaspat macinat, cele 2 felii de pâine inmuiate in 50 ml lapte maruntite, pesmetul si ouăle. Adăugăm cartoful dat pe răzătoarea mică și omogenizăm compoziția și o lăsăm 30 de minute să-și dezvolte aromele.
Luăm câte o lingură din compoziție, pe care o trecem prin făină de grâu si cu mâna formăm chiftelele.
Intr-o tigaie punem ulei la incins, cand este fierbinte punem una câte una chiftelele in tigaie și le lăsăm la foc mediu spre tare la prăjit. Dupa 8-10 minute (sau când se reduce spuma care se formeaza la prajit) intoarcem chiftelele pe cealaltă parte si din 2 in 2 minute le intoarcem din nou până obtinem niște chiftele rumenite pe gustul nostru (mai crocante sau mai putin crocante).
La final, chiftelele trebuie să fie crocante la exterior (fără a fi arse) si suculente in interior (fără a fi crude).
Se pot servi simple sau alaturi de o garnitura de cartofi natur, piure (si salata), sau cu legume sotate in putin unt la tigaie.
Pieptul de porc se spală, se stege cu un prosop de hârtie și se porționează
Se toacă la mașină prin sita mica
Adăugam peste carnea tocată mărar, usturoi, sare, piper, pesmet si ouă
Omogenizăm compoziția și o lăsăm 30 de minute să-și dezvolte aromele
Luăm câte o lingură de compoziție, pe care o trecem prin făină albă si cu mâna formăm chiftelele
Intr-o tigaie punem ulei la incins, cand este fierbinte punem una câte una chiftelele in tigaie și le lăsăm la foc mediu spre tare la prăjit
Dupa 8-10 minute intoarcem chiftelele pe cealaltă parte si din 2 in 2 minute le intoarcem din nou până obtinem niște chiftele rumenite pe gustul nostru
La final, chiftelele trebuie să fie crocante la exterior (fără a fi arse) si suculente in interior (fără a fi crude)