Ingrediente
1,5 kg varza dulce
800 g Kaizer afumat prefiert
2-3 linguri ulei vegetal pentru varză
100 ml ulei pentru prăjit kaizerul
1 ardei gras rosu mediu
1 ardei gras galben mediu
1 ardei gras verde mediu
3-4 roșii cherry (sau una mare)
1 morcov mare sau 2 mai mici
3-4 linguri pastă de ardei dulce
sare de lămâie
2 lingurițe vegeta
piper proaspăt măcinat
650-700 ml apă
Mod de preparare
Am curatat varza de frunzele de la suprafata, apoi am tocat-o fideluta (mai mare deoarece este destul de frageda).
Intr-o tigaie am calit kaizerul taiat in bucati de marime potrivita la temperatura medie cam 5-6 minute pana se topeste putin grasimea iar bucatile incep sa prinda o culoare aramie de prajit.
Spalam si taiem ardeii fâsii (sau dupa preferinta), tocam marunt rosia, curatam si taiem morcovul (eu l-am taiat in sferturi dupa care felii)
Intr-o cratita de 3-4 litri (initial varza are volum mare, la fiert scade cam la jumatate), punem 2-3 linguri de ulei, un strat de varza, jumatare din cantitatea de ardei rosu+galben+verde, jumatate din cantitatea de morcov, jumatate din cantitatea de rosii, jumatate din cantitatea de kaizer prajit, 2 linguri de pasta de ardei, un praf de sare de lamaie (necesar pentru ca varza sa-si pastreze forma la fiert dar si pentru gust), adaugam o lingurita de vegeta si piper proaspat macinat.
Continuam cu stratul al doilea (care este identic cu primul) punem restul de varza si repetam aceleasi ingrediente ca la primul strat. Daca asezam ingredientele in straturi nu este nevoie nici macar sa amestecam in preparat.
La final, adaugam 650-700 ml apa rece, punem capacul si dam focul la mediu pana incepe sa fiarba, dupa care reducem focul la mediu spre mic si lasam sa fiarba aproximativ 20-25 minute.
Gustam de sare, piper si ”acritura” (asta depinde de gustul fiecaruia), daca este necesar mai putem adauga, amestecam si oprim focul.
Varza cu afumatura este gata, poate fi servita cu nelipsitul ardei iute 😉 Să aveți poftă !
Tăiem kaizerul bucăți potrivite și tocăm roșiile
Călim bucățile de kaizer in ulei până capătă o culoare arămie
Tăiem fâșii varza
Tăiem fâșii ardeii
Tăiem bucăti morcovul
Intr-o cratiță punem 2-3 linguri de ulei, un strat de varză, adăugăm jumătate din cantitatea de ardei, jumătete din cantitatea de morcov și roșii și jumătete din cantitatea de kaizer
Repetăm pentru al doilea strat și adăugăm 650-700 ml apă rece.
Fierbem la foc mediu spre mic 20-25 minute
Aranjăm în boluri și servim
Să aveți poftă !