Putem servi in stil tradițional
Sau putem aranja o farfurie in stil modern
1 crap de 1.5-2 kg curatat si eviscerat
sare grunjoasa
piper proaspăt măcinat
50 ml ulei
coriandru măcinat
boia de ardei dulce
un praf de nucșoară (opțional)
o ceapă roșie
o lămâie
3 ardei iuti uscați sau proaspeți
2 roșii mari sau 3 rosii potrivite
2 ardei kapia sau grași
100 ml suc de roșii + 100 ml apă
o căpățână de usturoi
patrunjel verde
un ciorchine de roșii cherry (opțional)
Mod de preparare
Să mergem la cules de legume, culegem întâi roșiile cherry, după care culegem roșiile normale pentru gătit si Am ajuns și la cimbru, verde și proaspăt cu o aromă deosebită saramurii.
Pregătim legumele, le spălăm și le zvântăm intr-un prosop de hârtie, tăiem vârful la o căpătână de usturoi și la o ceapă roșie.
Spălăm peștele, îl curățam de solzi, scoatem măruntaiele (cel mai bine îl cumpărați direct curățat și eviscerat), îl tamponăm cu un prosop de hârtie. Crestăm peștele (ca să se coacă și in interior), îl stropim cu sucul de la jumătate lămâie, iar cealaltă jumătate o tăiem felii și o introducem in crestăturile facute. Asezonăm crapul cu condimente atât la exterior cât și la interior. Va sta așa până scoatem legumele de la cuptor, adica aproximativ 20-25 de minute.
Legumele pregătite anterior le punem intr-o tavă la cuptorul preâncălzit la 240 grade pentru 20-25 de minute, după care le scoatem , ardeii, usturoiul și rosiile le curățăm de coajă și le tocăm potrivit de mari iar ceapa o tăiem felii (peștișori) si gata, am pregătit toate ingredentele pentru saramură.
Scoatem feliile de lămâie din crestăturile de la pește, eliminăm cimbrul pus la asezonare (se vor arde în cuptor și vor da un gust amărui preparatului), îl ungem cu ulei (ca să nu se lipească) și îl vom introduce la cuptor la temperatura de 300 grade celsius pentru 6-7 minute. Vom pune sub grătar o tavă cu puțină apă pentru ca sucul și grăsimea din peste să se scurgă în ea. Dpă 6-7 minute, scoatem gratarul din cuptor și întoarcem peștele pe cealaltă parte pentru alte 6-7 minute.
Cât se face peștele, pregătim sosul de legume. Legumele coapte și tocate, le punem intr-o cratiță în care am pus 50 ml ulei, le călim 3-4 minute, adăugăm sucul de roșii si apa, asezonăm cu sare, piper și cimbru și mai călim 2-3 minute sau până scade la consistența dorită.
Intr-un vas (platou pentru servire) punem jumătate din compoziția de legume pregătită anterior și adăugăm peștele (scos de la cuptor). Adăugăm și cealaltă jumătate de compoziție de legume și lăsăm să se intrepătrundă aromele 5-10 minute.
Gata, pare complicat dar este foarte simplu. Putem porționa și servi in stil tradițional sau putem aranja o farfurie in stil modern. Să aveți poftă !
Să mergem la cules de legume, culegem întâi roșiile cherry
După care culegem roșiile normale pentru gătit
Am ajuns și la cimbru, verde și proaspăt cu o aromă deosebită
Pregătim ingredientele, le spălăm și le zvântăm intr-un prosop de hârtie
Spălăm și roșiile și ardeii, tăiem vârful la o căpătână de usturoi și la o ceapă roșie
Spălăm peștele, îl curățam de solzi, scoatem măruntaiele (cel mai bine îl cumpărați direct curățat și eviscerat), îl tamponăm cu un prosop de hârtie
Crestăm peștele (ca să se coacă și in interior), îl stropim cu sucul de la jumătate lămâie, iar cealaltă jumătate o tăiem felii și o introducem in crestăturile facute. Asezonăm crapul cu condimente atât la exterior cât și la interior. Va sta așa până scoatem legumele de la cuptor, adica aproximativ 20-25 de minute.
Legumele pregătite anterior le punem intr-o tavă la cuptorul preâncălzit la 240 grade pentru 20-25 de minute, după care le scoatem , ardeii, usturoiul și rosiile le curățăm de coajă și le tocăm potrivit de mari iar ceapa o tăiem felii (peștișori)
Am pregătit toate ingredentele pentru saramură
Scoatem feliile de lămâie din crestăturile de la pește, eliminăm cimbrul pus la asezonare (se vor arde în cuptor și vor da un gust amărui preparatului), îl ungem cu ulei (ca să nu se lipească) și îl vom introduce la cuptor la temperatura de 300 grade celsius pentru 6-7 minute. Vom pune sub grătar o tavă cu puțină apă pentru ca sucul și grăsimea din pește să se scurgă în ea.
Dpă 6-7 minute, scoatem gratarul din cuptor și întoarcem peștele pe cealaltă parte pentru alte 6-7 minute
Legumele coapte și tocate, le punem intr-o cratiță în care am pus 50 ml ulei, le călim 3-4 minute, adăugăm sucul de roșii, asezonăm cu sare, piper și cimbru și mai călim 2-3 minute
Intr-un vas (platou pentru servire) punem jumătete din compoziția de legume pregătită anterior și adăugăm peștele (scos de la cuptor)
Adăugăm și cealaltă jumătate de compoziție de legume și lăsăm să se intrepătrundă aromele
Putem porționa și aranja o farfurie in stil modern
Sau putem servi in stil tradițional
Să aveți poftă !