1 kg dovleac plăcintar, curățat
800 g zahăr
250 g apă
4 pliculețe de zahăr vanilat
o lămâie tăiată cubulețe
sucul de la o lămâie
Pregătim dovleacul
Mai întâi spalam bine dovleacul (intreg) si îl stergem cu un prosop de hartie. Taiem dovleacul in doua, scoatem sâmburii si nervurile din interior, după care îl taiem felii trebuie sa aveti grija - coaja dovleacului este tare si casantă), pentru a-l putea curata mai usor.
Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi mai mici.
Preparăm siropul
Punem la fiert apa cu zahărul și sucul de lămâie, într-un vas cu pereți dubli. Amestecăm în vas până când zahărul se topește, apoi lăsăm siropul să fiarbă la foc mic aproximativ 20 de minute, pâna devine mai consistent.
Preparam dulceața
Când siropul a ajuns la consistența dorită, adăugăm cuburile de dovleac și le amestecăm cu siropul.
Fierbem dulceața până când când cuburile de dovleac sunt bine pătrunse, adăugăm zahărul vanilat. Amestecăm din când în când în ea și înlăturăm eventuala spumă care se formează.
Taiem lamâia cubulete (cu coaja cu tot) si o adaugam in compozitie, amestecam si mai fierbem pana ajunge la consistenta dorita.
Facem testul – punem cateva picaturi de dulceata pe o farfurie refrigerată, apoi punem la frigider timp de 5 minute. Când scoatem de la frigider picatura de pe farfurie ar trebui sa-si pastreze forma si sa nu se prelinga. Dacă nu, readucem la fierbere, apoi refacem din nou testul. Acum este momentul sa gustam, daca credem ca trebuie mai acru mai adaugam putin suc de lamaie.
Cat fierbe dulceata ne ocupăm de borcane pe care le punem la sterilizat in cuptor 30 de minute la 110 grade.
Punem dulceata in borcane sterilizate fierbinti (ne ajutam de o manusa de bucatarie), sigilam cu capace, le asezam pentru 10 minute cu ”susul în jos” pentru sterilizare, le intoarcem in pozitie normala si le lasam la temperatura camerei pana a doua zi cand le etichetăm si le putem ducem in camera de depozitare (camara, beci, etc)
Tăiem dovleacul in două, scoatem sâmburii și nervurile din interior
Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi mai mici.
Punem la fiert apa cu zahărul, când siropul a ajuns la consistența dorită, adăugăm cuburile de dovleac și le amestecăm cu siropul. Adăugăm in compoziție lămâia tăiată cubulrțe, amestecăm și mai fierbem până ajunge la consistența dorită.
Cât fierbe dulceața ne ocupăm de borcane pe care le punem la sterilizat in cuptor 30 de minute la 110 grade.
După testul cu picatura, punem dulceața in borcane fierbinți, sigilăm cu capace, intoarcem borcanele cu fundul în sus pentru 10 minute, pentru sterilizare
După 10 minute, readucem borcanele în poziție normală, le lasăm la temperatura camerei până a doua zi, după care le transferăm în camera de depozitare
Cam așa trebuie să fie consistența, dacă doriți să fie mai ”legată” mai fierbem incă 5 minute. Mare atenție, la un timp de fiebere indelungat zahărul se va carameliza și dulceața va căpăta o culoare mult mai inchisă
Să aveți poftă !