500 g ciolan afumat
300 g fasole albă sau la alegere 2 cutii de fasole prefiarta din comert (pentru a scurta timpul de gatire al ciobei)
1 ceapă
1 morcov
1 rădăcină de păstranac
1/2 telină
2-3 linguri ulei de floarea soarelui
2-3 linguri pastă de ardei dulce
3 litri apă
cimbru
pătrunjel si leustean verde
bors de putină
sare, piper
Cu o seara inainte, alegem si spalam bine fasolea de eventualele boabe stricate si alte impuritati. Punem fasolea intr-un castron si adaugam apa rece cat sa treaca 2-3 degete peste fasole. O lasam la inmuiat pana dimineata. Eu folosesc fasole uscata cu bob mare imi place mai mult si nu se sfărâmă la fel de usor la fiert.
A doua zi, scurgem bine fasolea de apa in care a stat la inmuiat, o punem intr-o oala cu 2-3 litri de apa rece, acoperim cu un capac si o punem la fiert pentru aproximativ 10 minute. Dupa ce da in cateva clocote, scurgem fasolea, aruncam apa si o clatim sub un jet de apa calda. Punem din nou fasolea la fiet de aceasta dar data adaugam peste fasole apa calda.
Pentru a scurta timpul de gatire al ciorbei, fazele anterioare pot fi eliminate prin utilizarea a 2 cutii de fasole prefiarta din comert, este foarte gustoasa si are toate boabele intregi. Puteti opta pentru fasole cu bob mare sau mai mic si puteti folosi chiar fasole rosie.😉
Intre timp, spalam bine ciolanul afumat. Îl punem intr-o oala, îl acoperim cu apa rece si îl lasam la fiert aproximativ 40-50 de minute. Timpul de fierbere poate varia in functie de carne (mai tânară sau mai in ”vârsta”). Verificam cu o furculita, daca acesta patrunde usor atunci inseamna ca este fiert. Soriciul trebuie sa fie bine fiert si carnea sa se desfaca de pe os.
Tocam ceapa marunt si o punem la calit de ulei de floarea soarelui, la foc mediu amestecand usor pana devine aurie (fara sa se arda). Adaugam morcovul, pastarnavul si telina care intre timp au fost curatate si taiate cubulete si lasam sa se inmoaie la foc mic. Putem adauga si 50 ml apa calda.
Cand legumele s-au muiat adaugam pasta de ardei dulce si amestecam bine cu o lingura de lemn. Lasam deoparte si ne ocupam de ciolan.
Cand ciolanul este fiert, îl scoatem din apa , desfacem carnea de pe os si o taiem in bucati mai mici pe care le adaugam peste legumele din oala.
Punem peste legumele si ciolanul din oala, fasolea fiarta scursa de apa (ciorba o vom completa zeama degresata si strecutata in care a fiert ciolanul - in felul acesta, vom sa savoare ciorbei noastre si cu acesta ocazie scapam de ”flatulență”)😏
Mie, cand gatesc ciorba de fasole, imi palce ca boabele de fasole sa fie bine fierte dar sa ramana intregi. Vom mai fierbe aproximativ 5 minute la foc mic, cat ingredientele sa-si lase toate aromele, adaugam borsul fierbinte (in functie de gustul fiecatuia) dar atentie, borsul poate fi mai acru sau mai putin acru, deci intai trebuie sa-l gustati. Mai lasam sa fiarba la foc mic inca 5 minute, gustam de sare si piper, dupa care oprim focul, adaugam partunjel si leustean verde tocat si punem capacul.
Sa aveți poftă.
Tăiem cubulețe morcovul, păstârnacul și țelina
Tăiem pătrunjelul și leușteanul verde
Călim legumele în ulei vegetal până se inmoaie și adăugam pasta de ardei
Ciolanul fiert îl dezosăm și tăiem carnea bucațele mai mici
Scurgem fasolea fiartă de apă
Punem peste legumele din oală carnea tăiată, fasolea scursă de apă, adăugăm zeamă strecurată de la fiertul ciolanului și borș. Mai fierbem 5-10 minute la foc mic