Ingrediente
2-3 ouă pentru aluat
+ 2 ouă pentru uns
500 kg faină albă băneasa 000
125 g zahăr pentru aluat
25 g drojdie proaspată
1/2 pliculeț praf de copt
200 ml lapte călduț
30 g unt cu 80% grăsime
30 ml ulei de floarea soarelui
0,5 linguriță sare
1 fiolă esentă vanilie
1 fiolă esentă lamaie
Pentru umplutura de brănză
500 g brânză de vaci
100 g zahăr
6 ouă
stafide aurii (opțional)
2 linguri griș (opțional)
1 esență vanilie
1 esență lămâie
sare
Mod de preparare
Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 125 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cat timp batem galbenusurile cu zahar, activam drojdia.
Punem intr-un bol drojdia, o lingurita de zahar si 1-2 limguri de lapte caldut, amestecam sa se dizolve drojdia si o lasam sa creasca.
Cand galbenusurile s-au albit si si-au dublat volumul, adaugati laptele caldut, adaugati drojdia activata anterior. Amestecati totul la viteza redusa, adaugati esenta de vanilie si esenta de lamaie (esenta de lamaie are rolul de a activa praful de copt in timpul coacerii).
Intre timp, cerneti faina, adaugati sarea si 1/2 pliculet praf de copt si amestecati pentru o distribuire uniformă.
Peste compozitia de oua+zahar+lapte+drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa. Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea densa, mai adaugati putin lapre (copozitia depinde foarte mult de faina folosita - eu folosesc faina "baneasa 000")
De retinut ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele pe care il vom incalzi (dar sa nu fie fierbinte, pentru ca in acest caz va fi afectata drojdia si nu va mai creste). Framantam la mixer aproximativ 10-15 minute. Daca nu aveti mixer pentru aluat, atunci, procedeul este acelasi doar ca, veti framanta la mana iar timpul de framantare va creste la 30 minute sau, pana aluatul se desprinde de pe mana si vor aparea bule de aer in compozitie.
Dupa 15 minute de framantare, putem adauga untul topit în ulei (care de asemenea nu trebuie sa fie fierbinte) si mai framantam inca 10 minute.
Acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura de brânză. Punem intr-un bol brânza, adaugam zaharul, esentele de vanilie și lamaie, dupa care adaugam 3 ouă intregi și 3 galbenușuri și omogenizam din nou. Dacă credeti că este nevoie puteți adăuga in brânză 2 linguri de gris (pentru o consistență mai bună - depinde milt de brănza pe care o aveți). Nepoțeiilor mei nu le plac stafidele așa ca eu nu am pus in compozitie.
Pe o planseta, presaram putina faina sau ungem cu cateva picaturi de ulei. Impartim aluatul in 2 bucati egale (de preferinta le cantarim). Dintr-o bucata cu ajutorul unui sucitor, intindem un cerc aproximativ de diametrul tăvii in care vreți să coaceți pasca, il punem in tava pregătita anterior (adică unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt). Asezam peste aluat jumatate din cantitatea de brânză.
Incepem să construim ”crucea” de deasupra. Din aluatul ramas, faceti ”bile” de aproximativ 3 centimetri in diametru si de asezati atât pe marginea tavii cat si in interior pentru a forma o cruce. Eu prefer sa fac un ”sul” cu grosimea de 3 cm din care tai bucati egale si din care fac crucea si marginea paștii. Golurile ramase, se vor umple cu brânza ramasa.
Lasam sa creasca la temperatura camerei 20-25 minute, dupa care ungem cu galbenus de ou in care am pus 2 linguri de lapte. Bagam la cuptorul preincalzit la 180-190 grade celsius (in functie de cuptorul dvs) si lasam 50-60 minute la copt. Cand au trecut cele 50 minute facem testul cu scobitoarea (verificam in special partea cu multa brânza). Scoatem tava din cuptor, lasam 3-5 minute sa se racoreasca, scoatem pasca din tava si o asezam pe o planseta pe care am pus o foaie de hartie sau prosoape de hartie.
Sărbători Pascale binecuvântate.
Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 125 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cât timp batem galbenusurile cu zahar, activam drojdia.
Transferăm aluatul din vasul mixerului în care am framantat într-un vas incăpător, îl acoperim cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora sau, pana isi dubleaza volumul.
Peste compozitia de oua+zahar+lapte+drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa. Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea densa, mai adaugati putin lapte
Acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura de brânză. Punem intr-un bol brânza, adaugam zaharul, esentele de vanilie și lamaie, dupa care adaugam 3 ouă intregi și 3 galbenușuri și omogenizam din nou
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de 20 - 25 cm
Împartim aluatul in 2 bucati egale (de preferinta le cantarim). Dintr-o bucata cu ajutorul unui sucitor, intindem un cerc aproximativ de diametrul tăvii in care vreți să coaceți pasca, il punem in tava pregătita anterior, asezam peste aluat jumatate din cantitatea de brânză, construim crucea și umplem cele 4 goluri cu brânza rămasă.
Lasam sa creasca la temperatura camerei 20-25 minute, dupa care ungem cu galbenus de ou in care am pus 2 linguri de lapte. Introducem la cuptorul preâncălzit.
Bagam la cuptorul preincalzit la 180-190 grade celsius (in functie de cuptorul dvs) si lasam 50-60 minute la copt.
Cand au trecut cele 50 minute facem testul cu scobitoarea (verificam in special partea cu multa brânza). Scoatem tava din cuptor, lasam 3-5 minute sa se racoreasca.
Scoatem pasca din tava si o asezam pe o planseta (pe care am pus o foaie de hartie) sau pe un platou
Să aveți poftă !
Sărbători Pascale binecuvăntate