Ingrediente
Pentru șuncă fiartă avem nevoie de:
1 kg slănină crudă
30 g sare fara iod
25 g boia de ardei dulce
20 g usturoi granulat
Mod de preparare
Taiem carnea de porc si slanina in bucati potrivite pentru a putea să o agățăm la afumat.
Condimentam șunca cu sare, piper, boia dulce, usturoi granulat. Pentru noi, gramajul din reteta / kg de carne este exact ce trebuie, dar puteti adauga ingredientele după gustul dumneavoastra. Lăsăm la sare 3 zile timp în care o intoarcem in fiecare zi pe cealaltă parte dar si aducem bucățile de la fundul vasului deasupra, iar cele care au fost deasupra le punem la fundul vasului (pentru o sarare uniformă)
După 3 zile, punem șunca pe un bat si o lasam sa se zvânte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore.
După zvântare aceasta putem să o afumam sau potem să o punem in pungi la congelator. Daca optati pentru afumare, vom lasa șunca in afumatoare in prima zi 1-2 ore, o scoatem din afumatoare si o lasam la rece pâna a doua zi când, o introducem din nou în afumatoare pentru alte 1-2 ore (în functie de cât de mult fum doriti sa aiba). Pentru o afumare medie sunt suficiente 2-3 ore.
După afumare, o portionam in bucati potrivite, o vidam (in pungi rezistente la temperatură). Intr-o oală punem apă la fiert, când apa a ajuns la 80 grade celsius (este necesar ca pe toată durata fierberii să avrti un termometru la indemana deoarece apa trebuie verificata periodic sa nu depăseasca temperatura de 80 grade) si o tinem acolo timp de o ora. Scoatem pungile din apă. lasam sa se raceasca complet si le introducem la comgelator. Veti obtine un preparat pe cinste, sunca afumata, prefiarta cu un sorici moele si gustos.
Să aveți poftă !
Eu am cumpărat 1/2 porc și am inceput sa-l tranșez
Punem șunca la sare. Lăsăm la sare 3 zile timp în care o intoarcem in fiecare zi pe cealaltă parte dar si aducem bucățile de la fundul vasului deasupra, iar cele care au fost deasupra le punem la fundul vasului (pentru o sarare uniformă)
După 3 zile, punem șunca pe un bat si o lasam sa se zvânte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore.
După 3 zile am instalat afumătoarea. Tasha, cățelușa noastră, dă târcoale afumătorii, semn că a ajuns și la ea mirosul 😀Vom lasa șunca in afumatoare in prima zi 1-2 ore, o scoatem din afumatoare si o lasam la rece pâna a doua zi când, o introducem din nou în afumatoare pentru alte 1-2 ore
După afumare (doua zile în tranșe de 1-2 ore/zi), o lăsăm să se răcească complet
O porționăm după preferință
O vidam (in pungi rezistente la temperatură) cu ajutorul unui aparat de vidat.
Într-o oală punem apă la fiert, când apa a ajuns la 80 grade celsius (este necesar ca pe toată durata fierberii să aveți un termometru la indemana deoarece apa trebuie verificata periodic sa nu depăseasca temperatura de 80 grade) si o ținem acolo timp de o ora.
Am terminat de pregătit, preparatul este gata pentru servire, șunca are o textură fragedă și datorită fierberii mai puține grăsimi. Să aveți poftă !