Ingrediente:
4 oua
16 linguri ulei
16 linguri zahăr
16 linguri lapte
16 linguri faină
150 g unt
1 pliculet praf de copt
1 fiolă esentă lămâie
1 fiolă esentă vanilie
Pentru umplutură
1 kg mere (roșii sau verzi, nu contează)
100 g zahar g zahăr (eu pun după gust)
1/2 pachet unt 80% grasime
sucul de la 1/2 lămâie
1 fiole esentă de vanilie
1 fiolă esentă lamâie
Mod de preparare
Pregatim umplutura de mere. Spalam si curatam merele de coaja si casuta de seminte, după care le taiem cubulete potrivite, cam de 1 cm. Punem intr-o cratita 1/2 pachet unt 80% grasime, adaugam merele taiate, zaharul, si sucul de la 1/2 lamaie (ajută merele sa nu-si schimbe culoarea, deoarece aceste oxideaza foarte repede in contact cu aerul). Calim merele pana capăta o culoere aurie (sau pana se inmoaie). Nu este necesar sa le calim pana scade tot sucul lasat deoarece acesta face deliciul prajiturii, el va insiropa blatul de prajitufa facând-o pufoasă si aromata.
Preincalzim cuptorul la 190 grade cu o jumatate de ora inainte de a introduce prajitura la cuptor.
Mixam spuma ouale impreuna cu zaharul, pana cand compozitia e cremoasa, fara cristale de zahar. Adaugam cele 16 linguri de ulei una cate una mixând in continuare. Dupa ce am terminat de adaugat uleiul, adaugam cele 16 linguri de lapte pe rand si esenta de lamaie si vanilie. Oprim mixerul.
Cernem faina impreuna cu praful de copt, apoi adaugam peste compozitia de oua si cu o paleta omogenizeazam cu miscari de jos in sus pentru a nu scoate aerul din compozitie.
Tapetăm o tava de 35 x 25 cm cu hartie de copt, turnam jumatate din compozitie si nivelam cu o spatula. Introducem tava la cuptor la temperatura de 180 grade pentru 10-12 minute sau pana prinde fata aluatul. Scoatem tava din cuptor, adaugam toata compozitia de mere facuta anterior si o egalizam cu o spatula.
Dupa ce am nivelat stratul de mere, adaugam cealalta jumatate de aluat care ne-a ramas si nivelam suprafata. Introducem tava la cuptor pentru inca 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Scoatem tava de la cuptor, o lasam la odihna 5 minute, cu ajutorul unei plansete asezate deasupra tavii scoatem prajitura rasturnand tava cu susul in jos (este cea mai usoara metoda de a scoate prajitura din tava). Eliminam hartia de copt, punem o alta planseta (sau fund, etc.) peste prajitura si aducem prajitura in pozitie normala rasturnand din nou.
Optional pudram prajtura cu zahar pudra. Sa aveti pofta !
Spălăm merele, le curățăm de coajă și căsuța de semințe
Tăiem merele cubulețe (sau le puteți da pe răzătoare) și le punem intr-o cratiță impreună cu untul și zahărul la călit
Batem ouăle cu zahărul pâne obtinem o compoziție cremoasă fără cristale de zahăr, adăugăm pe rând uleiul, laptele si esențele de lămâie si vanilie
Făina amestecată cu praful de copt o adăugăm treptat in compoziția de ou și cu o spatulă amestecăm de jos în sus cu grijă să nu scoatem aerul din compoziție.
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, punem jumătate din compozitie și dăm tava la cuptor la temperatura de 185 grade pentru 10-12 minute
Scoatem tava din cuptor, adăugăm compozitia de mere, nivelăm suprafața și turnăm cealaltă jumătate de aluat ramas,
Introducem tava la cuptor, tot la 185 grade pentru încă 30-35 de minute
Scoatem prăjitura din tavă, lasăm la odihnă să se răcească, după care putem porționa
Să aveți poftă !
Să aveți poftă !