1 kg pulpă de vită
1 borcan de ciuperci intregi de 330 g
2 morcovi
o ceapă alba de mărime medie
3-4 linguri pastă de ardei
250 ml apă
3-4 linguri de ulei pentru preparat + 2 linguri ulei pentru călit ceapa
1 linguriță vegeta
piper proaspăt măcinat
sare
Spalam carnea, o tamponam cu servetele si o taiem bucati potrivite. O punem pe plita intr-o oala in care am pus 1,5 litri apa rece si o lasam la foc mediu pana incepe sa dea in clocot (pentru a elimina spuma inestetica care se formeaza la fiert). Cu o spumiera, scoatem carnea din apa fierbinte si o transferam intr-o cratita in care am pus uleiul.
Curatam morcovul, il spalam si îl taiem dupa preferinta rondele sau orice alta forma doriti, spalam ciupercile si le taiem felii.
Curatam ceapa, o spălam, o tăiem marunt si o calim in 2 linduri de ulei.
Intr-o cratiță, punem uleiul, adăugăm carnea și ciupercile tăiate felii
Adaugam ceapa calită anterior si morcovul , uniformizam in asa fel incât sa obtinem un strat compact care o sa ajute carnea sa fiarba ”innăbusit”. Punem peste stratul de morcov o lingurita de vegeta legume, pasta de ardei, piper macinat si adaugam 250 ml apa (sau atât cât este nevoie incât nivelul apei din cratita sa fie cu un deget sub nivelul morcovului).
Punem capacul si pornim focul la mediu pâna compozitia incepe sa fiarba dupa care, reducem focul in asa fel incât sa fiarba foarte incet. Lasam asa 1,5 - 2 ore (nu este nevoie sa fie supravegheata - dar nici sa uitam de ea pe plita, urmarim doar sa nu ramana fara apa). Nu este nevoie sa amestecam in cratita, compozitia va fierbe usor, morcovul ramâmând in forma in care l-ați pus si protejâd carnea sa nu se usuce.
Dupa 1,5 ore, cu o furculita incercam carnea sa vedem daca este fiarta. Daca furculita intra usor si carnea este frageda, oprim focul, daca nu, continuam fierberea pana carnea devine frageda. Daca este nevoie mai adaugam apa.
Spre final gustam carnea de sare si piper si daca consideram mai putem adauga. Obtinem astfel un preparat delicios care poate fi servit așa cum este lângă o garnitura de orez la cuptor (reteta aici), cartofi natur, piure de cartofi,etc
Pregătim ingredientele
Intr-o oală cu apă rece, adăugam carnea și o punem la foc iute până dă primul clocot. Așa scăpăm de spuma nedorită de la sânge și totodată sigilăm carnea pentru a păstra sucurile în interior, după care strecurăm
Intr-o cratiță, punem uleiul, adăugăm carnea și ciupercile tăiate felii
Peste ciuperci adăugam o ceapă calită anterior, morcovul taiat rondele, pasta de ardei vegeta, sare, piper și apa. Punem capac, dam la foc tare pâne incepe să fiarbă și reducem focul la potrivit spre mic pentru 1.5 ore. Nu este nevoie să amestecati doar supravegheați din când în când să nu rămână fără apă
După 2 ore, incercați cu o furculiță carnea și dacă furculița intră ușor opriți focul, dacă nu mai fierbeți 15-30 minute (depinde de carne). Așezați pe farfurie și serviți . Să aveți poftă !