Ingrediente
vinete
sare
😃
Mod de preparare:
Alegem vinete coapte, sănătoase (musai să fie lucioase, adică proaspete), trebuie să fie puțin elestice atunci când le strângem în mână. Dacă sunt tari la pipăit atunci insemnă că au multe semințe.
Vinete pot fi coapte la grătar, pe plită sau pe un suport de tablă pus pe ochiul de la aragaz sau pur și simplu la cuptor. Indiferent de metodă, coacerea trebuie făcută la temperatură mare pentru ca pulpa să rămână albă. Eu am optat pentru coacerea la grătar.
Grătarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Puteti aprinde grătarul cu lemne de esență tare peste care să adăugați cărbunii.
Jarul este tocmai bun in momentul in care carbunii devin gri. Așezăm vinetele pe grătar și în funcție de ”tăria” focului, le întoarcem periodic pe cele 4 părți. Când coaja vinetelor incepe să se rumenească, trebuie întoarse pe cealaltă parte și tot așa până le coacem pe toate părtile. De reținut: vinetele se coc la foc tare dacă dorim să rămână albe la interior.
Când vinetele sunt coapte le punem intr-un vas (de preferat o oală cu capac), le presărăm cu sare grunjoasă, punem capacul și lăsăm să se abureasca. Asă vom desprinde coaja vinetelor mult mai usor.
După ce am terminat de copt toate vinetele, incepem să le curățăm de pielițe, le clătim superficial cu puțină apă rece (ca să scăpăm de punctele mici de coajă care orice ai face tot mai rămân din loc în loc) și le punem la scurs intr-o sită.
A doua zi, dacă optăm pentru congelare, așezăm în caserole și introducem vinetele la congelator
Dacă optăm pentru metoda conservării la borcan, sterilizăm borcanele la cuptor 30 de minute la temperatura de 110 grade
Punem vinetele în borcanele fierbinți (ne ajutăm de o mănusă de bucătărie), turnăm deasupra o lingură de ulei incins (pentru sterilizare) și pentru 10 minute așezăm borcanele pe capac.
După 10 minute, întoarcem borcanele in poziție normală, le introducem in cuptorul preâncălzit la 90-100 grade celsius și lăsăm așa pentru 30-40 minute după care închidem cuptorul și lăsăm la cuptor până a doua zi.
Acum pot fi etichetate și transferate în camera de depozitare.
Eu optez in fiecare an pentru congelare. Nu este adevărat că vinetele decongelate vor avea alt gust, din contra se păstrează mult mai bine chiar și 1-2 ani. Suntem deja în iunie iar eu încă mai am vinete la congelator. 😉
Probabil că vă mirați că încep conservarea vinetelor din iunie dar, în această perioadă vinetele au cea mai albă pulpă și cele mai puține semințe.😉
Să aveți poftă !
Alegem vinete coapte, sănătoase (musai să fie lucioase, adică proaspete).
😆 Toto, pisoiul, este nelipsit de la grătar.
Grătarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Puteti aprinde grătarul cu lemne de esență tare peste care să adăugați cărbunii.
Jarul este tocmai bun in momentul in care carbunii devin gri. Așezăm vinetele pe grătar și în funcție de ”tăria” focului, le întoarcem periodic pe cele 4 părți.
Când coaja vinetelor incepe să se rumenească, trebuie întoarse pe cealaltă parte și tot așa până le coacem pe toate părtile.
Când vinetele sunt coapte le punem intr-un vas (de preferat o oală cu capac), le presărăm cu sare grunjoasă, punem capacul și lăsăm să se abureasca. Asă vom desprinde coaja vinetelor mult mai usor.
După ce am terminat de copt toate vinetele, incepem să le curățăm de pielițe, le clătim superficial cu puțină apă rece (ca să scăpăm de punctele mici de coajă care orice ai face tot mai rămân din loc în loc) și le punem la scurs intr-o sită.
A doua zi, dacă optăm pentru congelare, așezăm în caserole și introducem vinetele la congelator
Sigilăm și introducem caserolele la congelator.
Notă: Nu este adevărat că vinetele decongelate vor avea alt gust, din contra se păstrează mult mai bine chiar și 1-2 ani.
Să aveți poftă !