Ingrediente
1/4 cap porc
1,5 kg organe de porc (cap de porc, inimă, plamâni, limbă, rinichi, șoric, picioare porc)
250 g de slănină
500 g de pulpă de porc (sau resturi de la tranșarea porcului)
sare - 20 g / kg carne
piper măcinat - 2 g / kg carne
nucșoară - 2 g / kg carne
usturoi granulat - 5-8 g / kg carne
piper boabe (la fiert carnea)
foi de dafin (la fiert carnea)
100 ml supă de carne
Mod de preparare
Pentru toba de porc tradiţională, făcută în stomac de porc, se curăţă bine stomacul de porc de membrană interioară. Cea mai simplă metodă, şi cea recomandată, este curăţarea cu sare grunjoasă. După ce se freacă bine, se spală şi se lasă o oră în apă cu oţet şi ceapă tăiată felii, pentru neutralizarea mirosului. Scoatem apoi stomacul şi îl clătim bine. În cazul în care cumpăraţi stomacul de porc pentru tobă, îl puteţi găsi în măcelării gata curăţat dar tot trebuie spălat bine cu apă rece si otet.
Punem la fiert organele si carnea de porc, după care condimentam cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin. Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit. Limba se curăţă de pieliţa albă şi se taie alaturi de celelalte măruntaie felii sau cubulete. Se amestecă apoi cu usturoiul granulat, sare, nucsoara, piper măcinat după gust şi 100 ml din supa strecurata în care au fiert.
Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura.
Punem din nou la fiert supa strecurata ramasa de la fiertul organelor, iar când această se apropie de punctul de fierbere, se reduce focul la mediu spre mic si se adauga toba în oală. Se lasă la fiert 30 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac. Lichidul din oala nu trebuie sa atinga punctul de fierbere, el trebuie sa ramâna la o temperatura de 80 grade celsius pentru a evita craparea tobei. După 30-40 minute, se scoate din supă cu o paletă şi se aşează pe o suprafata plana (un fund, un lighean, etc), dar nu inainte de a se clati sub un jet de apa calda (pentru degresare). Punem deasupra tobei un alt fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate (pentru aplatizare). Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi. Să aveti poftă !
Pregătim carnea, picioarele de porc
Pregatim organele de porc si eu am adăugat si un but mai mic pentru mai multă compoziție
Punem la fiert organele și carnea de porc, după care condimentăm cu boabele de piper, sare după gust şi foi de dafin. Se spumează.
Se lasă pe foc o oră, iar după ce dau în fiert se scot şi se lasă la răcit.
Limba se curăţă de pieliţa albă
Se taie carnea și celelalte măruntaie felii sau cubulete. Se amestecă apoi cu usturoiul granulat, sare, nucșoară, piper măcinat după gust şi 100 ml din supă strecurată în care au fiert.
Se umple stomacul cu compoziţia obţinută şi se coase deschizătura
Punem din nou la fiert supa strecurată rămasă de la fiertul organelor, iar când aceasta se apropie de punctul de fierbere, se reduce focul la mediu spre mic și se adauga toba în oală. Se lasă la fiert 30-40 de minute, înţepându-se, din când în când, toba cu un ac.
După 30-40 minute, se scoate din supă cu o paletă şi se aşează pe o suprafata plana (un fund, un lighean, etc), dar nu inainte de a se clăti sub un jet de apă caldă pentru degresare. Punem deasupra tobei un alt fund de lemn, iar peste el aşezăm o greutate (pentru aplatizare).
Lăsăm toba la rece cel puţin până a doua zi. Să aveti poftă !