Ingrediente
5 oua ( 10 jumatati )
1 pachet de prosciutto crud-uscat
20 ml sirop de arțar (sau miere)
2 linguri maioneza
1 lingura mustar dulce, optional
cateva fire de arpagic pentru decor
50 ml smantana + un varf de cutit praf de usturoi
50 g maioneză
sare, piper
Mod de preparare
Ouale spalate cu grija se vor pune la fiert intr-o oala cu apa rece si un praf de sare, cca 10 minute
Între timp, tapetam o tavă cu hârtie de copt, așezăm fâșiile de prosciutto și le dăm la cuptor 10 minute la 160-170 °C până devin crocante. După 10 minute, scoatem tava, ungem feliile de prosciutto cu sirop de artar si le dam din nou la cuptor pentru inca 5 minute. De fapt nu vrem să le prăjim ci doar să le uscam si sa caramelizăm stratul de sirop de arțar, ca să devină crocante și delicioase.
Dupa ce au trecut cele 10 minute, se va elimina apa fierbinte de la fierberea ouălelor, se adaugata apa rece si cateva cuburi de gheata (optional), se lasa cca 5 minute pentru a se raci foarte bine.
Ouale fierte tari se vor curata de coaja, se taie in jumatati , se scot galbenusurile, se zdrobesc cu o furculita sau se trec printr-o sita deasa.
Peste galbenusurile mărunțite se va adauga maioneza, smantana, mustarul dulce, sarea, piperul amestecandu-se totul cu o spatula, pana se va obtine o compozitie omogena (cu o textura moale).
Cu compozitia obtinuta se vor umple jumatatile de ou ( cat va fi necesar pentru a completa locul galbenusurilor ) .
Pe un platou, se vor pune ouale umplute, urmand a fi decorate cu cipsuri de prosciutto și ceapă verde. (arpagic).
Platoul cu oua umplute se va acoperi cu o folie (cu rol de a pastra alimentele in stare initiala) si se va da la rece in frigider pana la servire.
Fierbem ouăle și le decojim
Le tăiem in jumătăți și se scot gălbenușurile
Gălbenușurile le trecem printr-o sită deasă pentru a obține o pastă fină și omogenă
Scoatem prosciutto din ”țiplă” (ambalaj).
Tapetam o tavă cu hârtie de copt, așezăm fâșiile de prosciutto și le dăm la cuptor 10 minute la 180 °C până devin crocante. După 10 minute, scoatem tava, ungem feliile de prosciutto cu sirop de artar si le dam din nou la cuptor pentru inca 5 minute.
De fapt nu vrem să le prăjim ci doar să le uscam si sa caramelizăm stratul de sirop de arțar, ca să devină crocante și delicioase.
Dintr-un galbenuș fiert și unul crud, cu 1/2 linguriță de muștar, 2 lingurițe suc de lămâie și 50 ml ulei facem o maioneză
Cam asa ar trebui să fie consistența maionezei la final inainte de a adăuga smântâna. Acum putem adăuga, 50 ml smântână și gălbenusurile trecute prin sită
Cu ajutorul unui poș cu dui stelat umplem jumătățile de albuș cu compoziția rezultată.
Ornăm după preferință cu cipsuri de prosciutto și arpagic verde și servim
Să aveți poftă !