Ingrediente:
500 g piept de porc (fleică)
500 g pulpe de pui dezosate
2 cepe mari
1 morcov mare (100 g)
2 linguri de pastă de ardei
100 de g orez
500 g suc de roșii
100 ml ulei
Mărar si pătrunjel verde
Sare, piper
2 linguri pesmet
Se curăță și se toacă ceapa mărunt. Se călește în uleiul încins până când se înmoaie. Se adaugă în ea morcovul dat pe razatoarea mare, 2 linguri de pasta de ardei și orezul, amestecându-se bine. Se adauga 100ml apa si se lasa la foc mediu 5-10 minute dupa care se da la rece.
Cat timp se raceste compozitia de ceapa cu morcov pregatim ardeii pentru umplut. Se taie codița ardeilor, se curăță de cotoare, se trec sub jet de apă pentru a se curăța de sâmburi si se oparesc 2-3 minute in apa cu putina sare. Se pun cu gura in jos la scurs si asteptam sa se raceasca.
Pregatim umplutura pentru ardei.
Tocam carnea de porc si pasare folosind sita mare a masinii de tocat. Punem carnea tocata intr-un bol suficient de mare (ca sa ne incapa toate ingredientele), adaugam compozitia de ceapa+morcov+orez, adaugam verdeata (mararul si patrunjelul tocate marunt),potrivim de sare si piper,adaugam 2 linguri de pesmet (compozitia se va lega mai bine pentru ca nu vom folosim ou deoarece compozitia se va intari la fiert si nu ne dorim asta)
Amestecam bine compozitia pana cand toate ingredientele se vor distribui uniform si o lasam sa se odihneasca 30 minute, dupa care gustam de sare si piper si in functie de preferintele fiacaruia mai putem adauga.
Se poate trece acum la umplerea ardeilor. La umplere, este de preferat ca ardeii sa nu fie prea ”indesati” deoarece este nevoie sa lasam loc pentru orez care isi va mari volumul in timpul fierberii ardeilor.
Se aseaza ardeii intr-o cratita suficient de mare (dar nu prea mare) in care sa ne incapa toti ardeii umpluti pe un singur rand , cat mai inghesuiti ca sa nu se rastoarne la fiert. Amestecam jumatate din sucul de rosii cu apa (in cantitati egale) si il adaugam peste ardei. Daca mai este necesar completam cu apa pana la nivelul ardeilor, punem o farfurie intinsa cu gura in jos peste ardei (ca ardeii sa nu se ridice la suprafata), punem capacul si dam focul potrivit pana cand acestia incep sa fiarba dupa care se va reduce focul in asa fel incat acestia sa fiarba incet.
Se lasa la fiert aproximativ 45 de minute dupa care, se gusta de sare si piper. In acest moment se poate adauga, cantitate ramasa de suc de rosii in care, in functie de preferintele fiecaruia se mai poate adauga sare si piper si se mai fierb ardeii la foc mic inca 10-15 minute.
Dupa 10-15 minute, se va opri focul, se vor lasa ardeii 15-20 minute sa se odihneasca si se pot servi asezonati cu smantana si ardei iute.
Alegem ardei potriviți ca mărime și ii curătăm de cotoare și semințe
Opărim ardeii in apă fierbinte 2-3 minute și ii punem la scurs și răcit
Călim ceapa și morcovul cu puțin ulei vegetal
Adăugam orezul, apa și mai fierbem 5-10 minute, dăm la rece
Spălăm si zvântăm carnea de pasare
Spălăm si zvântăm carnea de porc
Tocăm prin sita mare a mașinii de tocat
Pregătim verdeața
Amestecăm toate ingredientele și omogenizăm bine compoziția
Umplem ardeii (cu grijă să nu-i indesăm prea tare)
Punem la fiert intr-o compoziție de suc de roșii si apă in parți egale
Ardeii pot fi puși in caserole la congelator și pot fi fierți după decongelare