Ingrediente
5 kg șuncă cruda (cu sau fără carne - de preferat de pe burta porcului)
0,800 - 1,00 kg untură porc
sare (aproximativ 5 g/kg - sau după gust)
3-4 căței de usturoi (opțional)
2 cepe albe potrivit de mari (opțional)
Mod de preparare
Șunca o tăiem bucăți mai mari sau mai mici după preferința fiecăruia. Inconvenientul principal este că, durata de preparare va fi cu atât mai mare cu cât bucățile vor fi și ele mai mari ca dimensiune. După ce am terminat de porționat, punem bucățile într-un vas încăpător, adăugăm sarea și amestecăm bine cu o paletă.
Într-o oală suficient de mare (10 kg - în cazul meu) punem untura la topit la foc mic spre mediu (avem grijă să nu se ardă că devine amară). Când untura este topită adăugăm treptat bucătile de șuncă (nu le punem pe toate odată pentru că ele fiind reci putem avea surpriza să fiarbă în loc să se prăjească). Amestecăm și lăsăm totul la foc mediu spre mic aproximariv 1,0 - 1,30 ore, amestecând o dată la 10 - 15 minute.
Cât se gătesc jumările, ne ocupăm de ceapă și usturoi, le curătăm, le spălăm, le uscăm cu un prosop de bucătărie și le tăiem bucăti mari.
Când jumările sunt gata ele se vor ridica la suprafată, acum este timpul să dăm focul la minim și să adăugăm ceapa și usturoiul pregătit anterior. Lăsăm 1-2 minute amestecând incontinuu (nu mai mult că se vor arde - untura este foarte incinsă) și oprim focul. Scoatem imediat jumările din untură cu ajutorul unei palete (eu am folosit o sită mai mare ca să pot să le scot mai ușor și mai repede) și le transferăm într-un bol încăpător, după care strecurăm untura rămasă care va fi folosită la conservarea cărnii.
După 5-10 minute, transferăm jumările intr-o tavă in care am pus o foaie de hârtie de copt (pentru a proteja tava de grasimea în exces), acoperită cu servețele de hârtie care vor colecta grăsimea. Mie îmi plac jumările zvântate bine la suprafață, fără urme de grăsime 😉.
După 1-2 ore, când s-au răcit bine, le putem pune în caserole și le punem la frigider. Eu am preferat să pun câteva caserole la congelator ”pentru mai târziu” 😉😀
Veți obține jumări (fără un miros grețos) cu un gust excelent datorită aromei de ceapă și usturoi.
Sa aveți poftă !
Șunca o tăiem bucăți mai mari sau mai mici după preferința fiecăruia. Inconvenientul principal este că, durata de preparare va fi cu atât mai mare cu cât bucățile vor fi și ele mai mari ca dimensiune.
După ce am terminat de portionat, punem bucățile într-un vas încăpător, adăugăm sarea și amestecăm bine cu o paletă.
Într-o oală suficient de mare (10 kg - în cazul meu) punem untura la topit la foc mic spre mediu (avem grijă să nu se ardă că devine amară).
Când untura este topită adăugăm treptat bucătile de șuncă (nu le punem pe toate odată pentru că ele fiind reci putem avea surpriza să fiarbă în loc să se prăjească).
Amestecăm și lăsăm totul la foc mediu spre mic aproximariv 1,0 - 1,30 ore, amestecând o dată la 10 - 15 minute.
Cât se gătesc jumările, ne ocupăm de ceapă și usturoi, le curătăm, le spălăm, le uscăm cu un prosop de bucătărie și le tăiem bucăti mari.
Gătite incet, la foc mediu spre mic, așa ar trebui să arate jumările după 1,30 ore (dar bineânțele timpul depinde foarte nult de marimea bucătilor tăiate).
Când jumările sunt gata ele se vor ridica la suprafată, acum este timpul să dăm focul la minim și să adăugăm ceapa și usturoiul pregătit anterior. Lăsăm 1-2 minute amestecând incontinuu (nu mai mult că se vor arde - untura este foarte incinsă) și oprim focul.
Scoatem imediat jumările din untură cu ajutorul unei palete (eu am folosit o sită mai mare ca să pot să le scot mai ușor și mai repede) și le transferăm într-un bol încăpător, după care strecurăm untura rămasă care va fi folosită la conservarea cărnii.
După 5-10 minute, transferăm jumările intr-o tavă in care am pus o foaie de hârtie de copt (pentru a proteja tava de grasimea în exces), acoperită cu servețele de hârtie care vor colecta grăsimea. Mie îmi plac jumările zvântate bine la suprafață, fără urme de grăsime 😉
După 1-2 ore, când s-au răcit bine, le putem pune în caserole și le punem la frigider. Eu am preferat să pun câteva caserole la congelator ”pentru mai târziu” 😉😀
Veți obține jumări (fără un miros grețos) cu un gust excelent datorită aromei de ceapă și usturoi.
Sa aveți poftă !