Ingrediente
Metoda de coservare prin congelare
3 kg ardei kapia roșu
(sau putem opta pentru ardei galbeni + ardei rosii)
Metoda de conservare la borcan în oțet
3 kg ardei kapia roșu
(sau putem opta pentru ardei galbeni + ardei rosii)
500 ml oțet
1 litru apă
500 g zahăr
3 linguri sare neiodată
piper boabe (opțional)
Mod de preparare
Rețeta de ardei copți la borcan pentru iarna este de fapt o salată delicioasă de ardei copți cu otet, iar metoda prin congelare este practic o metodă prin care putem folosi ardeii copți și pentru alte preparate nu doar pentru salate. Putem să îi punem intregi, cu sau fară cotoare, tăiați sau rupți in fâșii, in funcție de gusturi.
Alegem ardei sănătoși și foarte bine copți. Îi putem coace pe grill-ul foarte bine incins, sau la grătar. Eu am ales sa-i coc la ciclojet, un cuptor electric cu temperatura de până la 260 grade celsius
Când coaja ardeiului incepe să se rumenească, trebuie intorși pe cealaltă parte și tot așa până îi coacem pe toate părtile. Când ardeii sunt copți, îi punem intr-un vas (de preferat o oală cu capac), îi presărăm cu sare grunjoasă, punem capacul și lăsăm să se abureasca. Asă vom desprinde coaja ardeiului mult mai usor.
După ce am terminat de copt toți ardeii, in oala în care i-am pus la aburit, adăugam apă rece, incepem sa-i curățăm de pielițe, îi clătim sub jet de apă rece și îi punem la scurs intr-o sită. Ardeii pe care dorim să-i congelam îi lăsăm fără cotor și semințe. Cei pe care dorim să-i punem la borcan cu o compoziție de oțet îi lăsăm cu cotor.
După 30 de minute timp în care s-a scurs apa de clatire, îi transferăm intr-n bol. La fel vom face și cu ardeii pe care-i vom pune la borcan. Practic avem doua metode de conservare pentru iarnă, fiecare o folosește pe cea care-i convine cel mai mult.
De reținut, pentru orice metodă de conservare alegeți, sucul pe care il lasa ardeii in bolul in care se pun după curătare nu trebuie aruncat, el se va pune peste ardei in caserole (pentru metoda prin congelare) sau in borcane (pentru metoda de conservare la otet), deoarece va da un gust deosebit atât salatei cât și preparatelor in care îi veti folosi.
Pentru prima metodă de conservare, adică prin congelare, trebuie să punem ardeii in caserole de unică folosința si- sa introducem caserolele la congelator.
Pentru a doua metodă de conservare, adica in saramura de otet vom proceda astfel:
Preparăm saramura de oțet. Punem intr-o oala 500 ml otet, 1 litru de apă, 3 linguri de sare neiodata, 500 g zahar și boabe de piper
După ce s-a răcit saramura, punem în borcan 1/3 din volumul acestuia compozitie de oțet, asezam ardeii (cu sau fără cotoarele cu seminte, după preferinta), completam cu saramura , punem capace și lăsăm borcanele pe capac pentru 10 minute. Nu este nevoie sa sterilizati borcanele inainte, ele trebuie doar spalate si bine sterse.
După 10 minute, intoarcem borcanele în poziție normală și lăsăm la temperatura camerei până a doua zi, dupa care etichetăm borcanele și le transferăm în camera de depozitare.
Alegem ardei sănătoși și foarte bine copți
Îi putem coace pe grill-ul foarte bine incins, sau la grătar. Eu am ales sa-i coc la ciclojet, un cuptor electric cu temperatura de până la 260 grade celsius
Când coaja ardeiului incepe să se rumenească, trebuie intorși pe cealaltă parte și tot așa până îi coacem pe toate părtile
Când ardeii sunt copți, îi punem intr-un vas (de preferat o oală cu capac), îi presărăm cu sare grunjoasă, punem capacul și lăsăm să se abureasca. Asă vom desprinde coaja ardeiului mult mai usor.
După ce am terminat de copt toți ardeii, in oala în care i-am pus la aburit, adăugam apă rece, incepem sa-i curățăm de pielițe, îi clătim cu apă rece și îi punem la scurs intr-o sită. Ardeii pe care dorim să-i congelam îi lăsăm fără cotor și semințe
Cei pe care dorim să-i punem la borcan cu o compoziție de oțet îi lăsăm cu cotor
După 30 de minute timp în care s-a scurs apa de clatire, îi transferăm intr-n bol
La fel vom face și cu ardeii pe care-i vom pune la borcan. Practic avem doua metode de conservare pentru iarnă, fiecare o folosește pe cea care-i convine cel mai mult.
Dacă optați pentru varianta de conservare cu oțet, punem întâi în borcan 1/3 din volumul borcanului compoziție de oțet (pentru o distribuire uniformă a lichidului) și așezați ardeii (cu sau fară cotoarele cu semințe, după preferință)
Sigilați cu capace
Etichetați și transferați în camera de depozitare
Dacă optați pentru congelare, așezați în caserole și introduceți ardeii la congelator
Putem opta pe ardei de culoare galben, pe care îi putem coace pe grill-ul foarte bine incins, sau la grătar
Și de aceasta dată procedeul este cel descris anterior
Punem ardeii galbeni și roii intr-un bol și pregătim compoziția de oțet
Pentru un plus de culoare putem pune in același borcan atât ardei galben cât și ardei roșu
Sau optăm pentru ardei intr-o singură culoare. Să aveți poftă !