Ingrediente
Pentru aluat fraged
250 g făină
125 g unt 80% grăsime
sare
1 ou
2-3 linguri apă rece
Pentru crema de brânză
250 g brânză (eu am folosit brânză Ricotta)
50 g smântână 20% grasime
2 ouă
120 g zahăr
2 linguri rase de amidon alimentar
1 fiolă esență vanilie
1 fiolă esență lămâie
un praf de sare
Decor
fructe proaspete sau congelate
zahăr pudră pentru servit (opțional)
Blatul
Pe o planșeta (sau intr-un bol) se cerne făina, se adaugă zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul cât mai rece tăiat cubuleţe şi oul. Se amestecă toate cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, maxim două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi daţi rapid o formă de bilă.
Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
Aşezaţi aluatul în formă, şi treceţi cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le puteţi tăia şi cu un cuţit dacă vi se pare mai comod.
Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezati peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole, sau orez pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor.
Cuptorul trebuie încins la 175-180 de grade. Coaceţi aluatul timp de 15 minute, timp necesar pentru a forma o crustă, apoi adăugaţi umplutura dorită. Dacă am pune fructele sau crema peste aluatul necopt, acesta s-ar înmuia şi nu s-ar mai coace aşa cum trebuie.
Umplutura
Puneţi într-un bol toate ingredientele din listă. Mixaţi totul timp de 1-2 minute până când obţineţi o compoziţie omogenă şi bine legată.
Scoateţi blatul din cuptor, îndepărtaţi folia cu boabele de fasole. Pentru a scoate tarta din tava mai usor, eu am transferat blatul de tarta intr-o tava tapetata cu hârtie de copt după care am turnat umplutura de brânză.
Coaceţi tarta timp de 40-50 de minute la temperatura de 180 grade celsius. Când începe să se rumenească pe margini şi e bine închegată şi în mijloc, înseamnă că e gata.
Dacă doriţi să o scoateţi din formă, trebuie mai întâi să aşteptaţi să se răcească complet, altfel blatul fiind foarte fraged se va rupe foarte uşor, dar daca ati transferat blatul intr-o tava tapetata cu hârtie de copt, in acest caz , ajutându-vă de hartia de copt o puteti scoate foarte simplu.
Se serveşte deorata cu fructe (in cazul meu, coacăze, afine, capsuni - congelate) sau presărată cu zahăr vanilat (optional).
Pe o planșeta (sau robot) cernem făina, adaugă zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul cât mai rece tăiat cubuleţe şi oul. Se amestecă toate cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugam o lingură, maxim două de apă rece şi continuăm să amestecăm până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi dăm rapid o formă de bilă.
Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl lăsăm să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
Întindem aluatul cu sucitorul căutând să obţinem o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă pe care dorim să o folosim.
Cu ajutorul foii de copt, aşezăm aluatul în formă, şi trecem cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le putem tăia şi cu un cuţit dacă ni se pare mai comod.
Înţepăm aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezam peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole, sau orez pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor. Coacem aluatul timp de 15 minute la 180 grade, timp necesar pentru a forma o crustă
Pentru crema de brânză, punem într-un bol toate ingredientele din listă. Mixăm totul timp de 1-2 minute până când obţinem o compoziţie omogenă şi bine legată.
Pentru a scoate tarta din tava mai usor, eu am transferat blatul de tartă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt după care am turnat umplutura de brânză.
Coaceţi tarta timp de 40-50 de minute la temperatura de 180 grade celsius. Când începe să se rumenească pe margini şi e bine închegată şi în mijloc, înseamnă că e gata.
Așa arată tarta după 50 de minute
Se serveşte decorată cu fructe (in cazul meu, coacăze, afine, căpșuni - congelate)
Să aveți poftă !