1 kg zmeură
400 g zahăr
100 ml apă
sucul de la 1/2 lămâie
cubulete de lămâie (miez+coajă) pentru aromă
Mod de preparare
Punem zmeura intr-o sită si turnam apă rece peste ea, o lăsăm in sita până se scurge de apa și o punem într-o oală la fiert la foc mic cu putina apa. Aceasta procedura este necesara pentru a nu adauga zaharul înca de la inceput deoarece riscam sa se caramelizeze pâna scade sucul de zmeura la consistenta dorita (oricum apa se ve evapora in timpul fierberii).
Aducem la fierbere și fierbem neacoperit, timp de aproximativ 5 de minute, până când fructul se dispersează in suc si putem separa sucul de seminte.
Când fructele sunt moi, oprim focul și trecem prin sită (eu m-am ajutar de un robot de bucatarie). Veți vedea că va rămâne în sită toate semintele care ne cam dau de furca in timpul servirii. 😉
Punem sucul rezultat intr-o oala la fiert la foc mediu spre mare pentru 20 de minute (fara zahar), după care adăugam zahărul sucul de lamaie si cubuletele de lamaie, amestecând până când zaharul se dizolva. Lăsam să mai fiarba timp de 10-15 minute, eliminam spuma care se formeaza si apoi facem testul – punem cateva picaturi de gem pe o farfurie refrigerată, apoi punem la frigider timp de 5 minute. Când scoatem de la frigider picatura de pe farfurie ar trebui sa-si pastreze forma si sa nu se prelinga. Dacă nu, readucem la fierbere, apoi refacem din nou testul. Acum este momentul sa gustam, daca credem ca trebuie mai acru mai adaugam putin suc de lamaie.
Cat fierbe sucul ne ocupăm de borcane pe care le punem la sterilizat in cuptor 30 de minute la 110 grade.
Punem gemul in borcane sterilizate fierbinti (ne ajutam de o manusa de bucatarie), sigilam cu capace, le asezam pentru 10 minute cu ”susul în jos” pentru sterilizare, le intoarcem in pozitie normala si le lasam la temperatura camerei pana a doua zi cand le etichetăm si le putem ducem in camera de depozitare (camara, beci, etc)
A inceput sa se coacă și zmeura. Lunile iunie, iulie și august sunt cele mai bogate în fructe
Culegem zmeura cu grijă sa rămână intreagă pentru a putea fi spalată sau o cumpărăm din piață sau supermarket.
O curățăm de codițe si frunze, cu grijă sa rămână intreagă
Zmeura spălată o punem intr-o oală la fiert cu puțină apă și sucul de lămâie (pentru ași păstra culoarea), fără zahăr (oricum apa se va evapora la fiert)
Fierbem 5 minute după ce dă în clocot la foc potrivit, până se dispersează în lichid
Lăsăm 10-15 minute să se răcească puțin si o separăm de semințe. Eu m-am folosit de un robot de bucătărie dar, poate fi trecută foarte bine printr-o sită
Punem sucul rezultat intr-o cratiță cu suprafață mai mare de evaporare și o fierbem (tot fără zahăr) 15 minute până se ingroașă sucul. Abia acum puteți pune zahărul și lămâia tăiată cubulețe, amestecați până se topește si mai lăsați la fiert 10 minute (nu mai mult deoarece zahărul se va carameliza și va schimba gustul și aspectul gemului)
Cât fierbe sucul, punem borcanele in cuptor la sterilizat 30 de minute la temperatura de 110 grade
Faceți testul punând la frigider pentru 5 minute o cantitate mică de gem pe o farfurie care in prealabil a fost răcită in congelator. Dacă vă convine consistența gemului, îl puneți in borcane fierbinți și sigilați cu capace. Așezațt borcanele pe capac pentru 10 minute.
După 10 minute, intoarceți borcanele in poziție normală.
Etichetăm și transferăm in camera de depozitare
Gemul este gata, puteți servi la clătite, poate fi folosit la creme pentru prăjituri sau puteți asezona câteva cupe de înghețată. Să aveți poftă !