Ingrediente
Pentru crema de vanilie
225 ml lapte
100 g zahar
20 g amidon de porumb (sau 35 g făină)
6 gălbenușuri
1 fiolă esență vanilie
200 g unt
un pachet aluat pentru tarte dulci din comerț
Mod de preparare
Pentru crema de vanilie
Tuarnăm laptele într-o cratiță și punem cratița la foc mic.
Între timp punem gălbenușurile într-un bol încăpător (eu am folosit mixerul), adăugăm peste ele zahărul și batem bine până devin lucioase, apoi adaugăm amidonul (sau făina) și omogenizăm.
Când, laptele ajunge la punctul de fierbere, turnăm peste galbenușuri 1/3 din cantitate și amestecăm rapid în compoziție pentru uniformizare, după care turnăm această compoziție înapoi în cratiță (peste laptele rămas) și amestecăm constant, pana cand crema de vanilie se ingroașă (aproximativ 10 minute). Daca folosim esenta de vanilie, acum e momentul sa o adaugă.
Luăm crema de pe foc, o lăsăm 5-6 minute si adaugam untul rece de la frigider.
Amestecăm (să se incorporeze untul) si o lăsăm să se racească, acoperim cu folie alimentara, care intra in contact cu crema, pentru a preveni formarea unei cruste. Înainte de utilizare, crema poate fi mixată 2-3 minute pentru a o face mai pufoasă și mai cremoasă.
Pentru tarte
Luăm din comert un pachet de foi pentru tarte, cu ajutorul unui pahar decupăm forme rotunde care să se potrivească cu forlele tavei de care dispunem. Așezăm discul de aluat decupat și cu fundul paharului îl potrivim în locașurile de tartă.
Înțepăm cu o furculiță aluatul din loc în loc și introducem tava la cuptorul preîncălzit la 190 grade pentru 10-15 minute sau după îndicațiile de pe ambalaj.
După ce s-au rumenit frumos (fară să se ardă), le scoatem din tavă și le lăsăm să se răcească complet. După ce s-au rumenit frumos (fară să se ardă), le scoatem din tavă și le lăsăm să se răcească complet.
Umplem cu crema de vanilie răcită, decorăm cu fructe și lăsăm la frigider pentru 2-3 ore.
Să aveți poftă !
In bolul unui mixer (sau manual intr-un bol cu ajutorul unui tel de bucătărie) punem gălbenusurile, zahărul și amidonul (sau făina) și omogenizăm.
Când laptele este cald (înainte de punctul de fierbere) adăugăm peste gălbenușurile bătute 1/3 din cantitate și amestecăm, după care ....
.... adăugăm compoziția de ouă peste laptele fierbinte și amestecăm incontinuu.
Fierbem la foc mediu, amestecând incontinuu până compoziția se ingroașă (aproximativ 10 minute).
Când compoziția s-a ingroșat, luăm de pe foc, lăsăm 5-6 minute să se răceacă și adăugăm untul rece (de la frigider) în 2-3 tranșe.
Amestecăm continuu până încorporăm tot untul.
Turnăm crema rezultată intr-un vas termorezistent și acoperim vasul cu folie alimentară, presând pe suprafașa cremei și lăsăm la răcit până la utilizare.
Luăm din comert un pachet de foi pentru tarte, cu ajutorul unui pahar decupăm forme rotunde care să se potrivească cu forlele tavei de care dispunem. Așezăm discul de aluat decupat și cu fundul paharului îl potrivim în locașurile de tartă.
Înțepăm cu o furculiță aluatul din loc în loc și introducem tava la cuptorul preîncălzit la 190 grade pentru 10-15 minute sau după îndicațiile de pe ambalaj.
După ce s-au rumenit frumos (fară să se ardă), le scoatem din tavă și le lăsăm să se răcească complet.
Umplem cu crema de vanilie răcită, decorăm cu fructe și lăsăm la frigider pentru 2-3 ore.