Ingrediente
(pentru o tavă de plăcinte)
2-3 ouă pentru aluat
+ 2 ouă pentru uns
500 kg faină albă băneasa 000
125 g zahăr pentru aluat
25 g drojdie proaspată
1/2 pliculeț praf de copt
200 ml lapte călduț
30 g unt cu 80% grăsime
30 ml ulei de floarea soarelui
0,5 linguriță sare
1 fiolă esentă vanilie
1 fiolă esentă lamaie
Pentru umplutura de brănză
500 g brânză de vaci
100 g zahăr
6 ouă
stafide aurii (opțional)
2 linguri griș (opțional)
1 esență vanilie
1 esență lămâie
sare
Mod de preparare
Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 125 g zahar pana se topeste zaharul (la mixer - aproximativ 10 minute).
Cat timp batem galbenusurile cu zahar, activam drojdia.
Punem intr-un bol drojdia, o lingurita de zahar si 1-2 limguri de lapte caldut, amestecam sa se dizolve drojdia si o lasam sa creasca.
Cand galbenusurile s-au albit si si-au dublat volumul, adaugati laptele caldut, adaugati drojdia activata anterior. Amestecati totul la viteza redusa, adaugati esenta de vanilie si esenta de lamaie (esenta de lamaie are rolul de a activa praful de copt in timpul coacerii).
Intre timp, cerneti faina, adaugati sarea si 1/2 pliculet praf de copt si amestecati pentru o distribuire uniformă.
Peste compozitia de oua+zahar+lapte+drojdie, la viteza redusa a mixerului, adaugati treptat cate o lingura de faina, pana compozitia arata putin mai groasa ca cea de clatite. In acest moment, schimbati paleta mixerului cu cea pentru aluat. Adaugati restul de lapte si toata faina ramasa. Daca vi se pare ca aveti o compozitie prea densa, mai adaugati putin lapre (copozitia depinde foarte mult de faina folosita - eu folosesc faina "baneasa 000")
De retinut ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, mai putin laptele pe care il vom incalzi (dar sa nu fie fierbinte, pentru ca in acest caz va fi afectata drojdia si nu va mai creste). Framantam la mixer aproximativ 10-15 minute. Daca nu aveti mixer pentru aluat, atunci, procedeul este acelasi doar ca, veti framanta la mana iar timpul de framantare va creste la 30 minute sau, pana aluatul se desprinde de pe mana si vor aparea bule de aer in compozitie.
Dupa 15 minute de framantare, putem adauga untul topit în ulei (care de asemenea nu trebuie sa fie fierbinte) si mai framantam inca 10 minute.
Acoperim bolul (sau vasul) in care am framantat cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Cat timp creste aluatul, ne ocupam de umplutura de brânză. Punem intr-un bol brânza, adaugam zaharul, esentele de vanilie și lamaie, dupa care adaugam 3 ouă intregi și 3 galbenușuri și omogenizam din nou. Dacă credeti că este nevoie puteți adăuga in brânză 2 linguri de gris (pentru o consistență mai bună - depinde milt de brănza pe care o aveți). Nepoțeiilor mei nu le plac stafidele așa ca eu nu am pus in compozitie.
Pe o planseta, presaram putina faina sau ungem cu cateva picaturi de ulei. Impartim aluatul in 9 bile egale ca marime (de preferinta le cantarim). Din fiecare ”bilă” cu ajutorul unui sucitor, intindem un cerc aproximativ 15 cm in diametru, punem 1-2 linguri de brânză și prindem cu degetele din doua parti opuse și il adunam spre mijloc, dupa care adunăm și celelalte doua colturi tot spre mijloc, punem plăcintele in tava pregătita anterior (adică unsă cu unt sau tapetată cu hârtie de copt). Asezam plăcintele la distanta de 2-3 cm una de alta (să le lasăm loc să creasca).
Lasam sa creasca la temperatura camerei 15-20 minute, dupa care ungem cu galbenus de ou in care am pus 2 linguri de lapte. Bagam la cuptorul preincalzit la 180-190 grade celsius (in functie de cuptorul dvs) si lasam 30-35 minute la copt. Cand au trecut cele 30 de minute facem testul cu scobitoarea (verificam in special partea cu multa brânza). Scoatem tava din cuptor, lasam 3-5 minute sa se racoreasca, scoatem plăcintele din tava si le asezam pe o planseta pe care am pus o foaie de hartie sau prosoape de hartie.
Trecem făina prin sită (o cernem)
Pregătim drojdia, zahărul, separăm ouăle
Activăm drojdia
Batem gălbenușurile cu zahăr
Facem alutul conform rețetă
Punem aluatul la dospit
După o ora așa trebuie să arate aluatul
Punem intr-un bol brânza de vaci, agaugăm ouăle, zahărul și mirodeniile
Omogenizăm toate ingredientele
Formăm plăcintele și le dăm la cuptor pentru 30-35 minute
Lăsăm la aclimatizat și putem servi calde sau reci