1 curcan întreg proaspăt 4-5 kg
1.5-2 lingurițe sare
1 linguriță piper negru
2 lingurițe de cimbru proaspăt tocat , plus 3 crenguțe de cimbru
1,5-2 lingurițe de usturoi granulat
2 lingurițe coaja de lămâie rasă
2 linguri ulei
50-80 g unt 82% grasime
1 lămâie tăiată cuburi
2-3 mere , tăiate cuburi
1 portocală tpiată cuburi
2 frunze de dafin, plus multe pentru decor
Timp de coacere aprox. 3 1/2 ore
Mod de preparare
Spălăm curcanul interior și exterior foarte bine cu apă rece. Stergem bine cu prosoape de hârtie.
Presărăm pielea de curcan peste tot cu un amestec de : 1 linguriță de cimbru tocat, 1/2 lingură de usturoi granulat și 1 linguriță de coajă de lămâie. Se da la frigider, neacoperit, cel putin 12 ore sau pana a doua zi. (Dacă păstrăm la frigider mai mult de 12 ore, acoperim curcanul cu folie alimentară și descoperim ultimele 12 ore de scoatere pentru a lăsa pielea să se usuce la aer.)
Amestecăm untul, 1 lingură de ulei, 1/2 linguriță de sare rămasă, 1/2 linguriță rămasă de piper, 1 linguriță rămase de cimbru tocat, 1 linguriță rămasă de usturoi granulat și 1 linguriță rămasă de coajă de lămâie într-un bol mediu. Amestecați cu mâinile până când untul este acoperit complet de condimente. Acoperim și lăsăm la frigider până când este gata de utilizare.
Preîncălzim cuptorul la 190 - 200°C cu grătarul în treimea inferioară a cuptorului. Scoatem curcanul din frigider, îl ștergem cu prosoape de hârtie pentru a îndepărta orice exces de umiditate. Împingem untul cu condimentate sub pielea de curcan. Introducem 1 lămâie + 1 portocală+3 mere tăiate cuburi în cavitatea curcanului, adăugăm crenguțele de cimbru, 1-2 căpățâni de usturoi taiate pe jumătate, foile de dafin. Încrucișăm pulpele de curcan și legam împreună folosind sfoară de bucătărie. Frecam pielea de curcan peste tot cu 1 lingură de ulei rămasă și punem curcanul in tavă.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 190 - 200°C pentru 30 de minute. Scoatem din cuptor și ungem curcanul cu sucul din tavă intoarcem dacă este nevoie pentru 30 minute cu spatele în sus pentru a se rumeni. Reducem temperatura cuptorului la 165 - 170°C. Introducem din nou curcanul la cuptor cu pieptul în sus și ungem cu sucul din tavă la fiecare 20 de minute, pentru 2 ore, până când pielea este crocantă și are o culoare auriu închis.
Scoatem curcanul din cuptor și îl transferăm pe un platou. Se ornează cu crenguțe de cimbru, jumătăți de lămâie și foi de dafin. Lăsăm curcanul să se odihnească 20 de minute înainte de a-l tăia.
Să aveți poftă !
Spălăm curcanul interior și exterior foarte bine cu apă rece. Stergem bune cu prosoape de hârtie. Presărăm pielea de curcan peste tot cu un amestec de : 1 linguriță de cimbru tocat, 1/2 lingură de usturoi granulat și 1 linguriță de coajă de lămâie. Se da la frigider, neacoperit, cel putin 12 ore sau pana a doua zi. (Dacă păstrăm la frigider mai mult de 12 ore, acoperim curcanul cu folie de plastic și descoperim ultimele 12 ore de refrigerare pentru a lăsa pielea să se usuce la aer.)
Pregătim umplutura, 1 lămâie + 1 portocală + 3 mere tăiate cuburi și 1-2 căpățâni de usturoi taiate pe jumătate
Împingem untul cu condimentate sub pielea de curcan. Introducem 1 lămâie + 1 portocală+3 mere tăiate cuburi în cavitatea curcanului, adăugăm crenguțele de cimbru, 1-2 căpățâni de usturoi taiate pe jumătate, foile de dafin.
Încrucișăm pulpele de curcan și legam împreună folosind sfoară de bucătărie. Frecam pielea de curcan peste tot cu 1 lingură de ulei rămasă și punem curcanul in tavă.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 190 - 200°C pentru 30 de minute. Scoatem din cuptor și ungem curcanul cu sucul din tavă. Reducem temperatura cuptorului la 165 - 170°C. Introducem din nou curcanul la cuptor și ungem cu sucul din tavă la fiecare 20 de minute, pentru 2 ore, până când pielea este crocantă și are o culoare auriu închis.
Scoatem curcanul din cuptor și îl transferăm pe un platou. Se ornează cu crenguțe de cimbru, jumătăți de lămâie și foi de dafin. Lăsăm curcanul să se odihnească 20 de minute înainte de a-l tăia.
Să aveți poftă !
Sărbători binecuvântate !