Ingrediente
10 kg ceapă albă (curățată)
1 litru ulei de floarea soarelui
5 comprimate de aspirină
sare
Mod de preparare
Ceapa este un ingredient foarte des folosit la pregatirea multor preparate culinare. Cu toate acestea, incă nu am auzit pe nimeni, nici pe cei ma buni bucatari ca ar fi foarte entuziasmati cand este vorba de prajit ceapa. Probbil de vina este mirosul persistent si deranjant pe care il emana in momentul prajirii, dar nu e deloc de neglijat nici faptul ca iuteala cepei in momentul taierii este de-a dreptul frustanta.
M-am gandit ca as putea sa evit aceste conditii deloc placute de fiecare data cand trebuie sa folosesc ceapa la un preparat si ca ar fi mai bine sa reduc ”supliciul” la o singura data in an 😉
Deci sa revenim - ceapa se curata de coaja, se spala, se taie bucati marisoare, se opareste 2-3 minute in apa fierbinte, se strecoara si se lasa sa se raceasca(cel ma bine pana a doua zi, deoarece se elimina mirosul neplacut). Si cum cantitatea este destul de mare o tocam la masina de tocat carne prin sita mare.
Intr-o cratita de 20-25 litri, punem un litru de ulei, dam focul la mediu iar cand uleiul s-a incins adaugam toata cantitatea de ceapa tocata si cele 5 comprimate de aspirina (normala). Vom cali astfel ceapa aproximativ 30 de minute reducand focul spre mic in momentul in care observam ca incepe sa se rumeneasca (nu dorim sa o ardem) si amestecam incontinuu.
Gata, ceapa astfel obtinuta se va pune in borcana fierbinti, sterilizate la cuptor 30 de minute la 110 grade celsius. Sigilam borcanele cu capace, aeszam borcanele cu capacul in jos pentru 10 minute, dupa care intoarcem borcanele in pozitie normala si lasam la temperatura camerei pana a doua zi. Acum putem eticheta si transfera borcanele in camera de depozitare.
Si uite asa, in maxim 2 ore am terminat de prajit ceapă pentru un an intreg 😉
Ceapa se curăță de coajă, se spală și se taie mărunt.
Dacă faceți o cantitate mai mare (așa ca mine), puteți folosi mașina de tocat carne și o treceți prin sita mare
Cât timp am pregătit ceapa, am pus borcanele la cuptor la sterilizat la temperatura de 110 grade celsius pentru 30 de minute
Intr-o cratita, punem ulei, dam focul la mediu (eu o fac pe plită cu foc de lemne), iar când uleiul s-a încălzit, adăugăm toată cantitatea de ceapă tocată și aspirina (normală). Vom căli astfel ceapa reducând focul spre mic și amestecăm încontinuu.
Pentru 10 kg ceapă aveți ne voie de 1 litru de ulei pentru a cali ceapa. Din această cantitate vor rezulta 20 borcane de ceapă călită de 330 g. Punem ceapa in borcane, sigilam cu capace si lăsăm borcanele așezate pe capac pentru 10 minute
După 10 minute, intoarcem borcanele în poziție normală și lăsăm la temperatura camerei până a doua zi
Adoua zi etichetăm și transferăm borcanele în camera de depozitare