Ingrediente
un piept de pui (400 g)
3 - 4 morcovi (400 g)
3 - 4 rădăcini de păstarnac (400 g)
1 - 2 rădăcini de pătrunjel (200 g)
o țelină (200 g)
sare, piper
pătrunjel verde pentru ornat
Pentru găluștele de gris avem nevoie de:
3 oua (marime medie - 146 g)
150 g gris
un praf de sare
Mod de preparare
Pieptul de pui se dezosează si se pune la fiert în apă cu sare. Se spumează ori de câte ori este nevoie şi, după ce spuma nu se mai formează, se adauga legumele intregi, curatate si spalate.
După ce pieptul de pui si legumele au fiert, se scot, se strecoara zeama (pentru a obtine o supa clara),o punem din nou pe plita si trecem la pregatirea galustelor.
Se bat cele 3 oua cu o furculita (sau un tel) dar nu prea tare, cat sa se amestece bine, se adauga grisul in ploaie, batand in continuare. Se lasa la odihna 5 minute, dupa care cu o lingura umezita in supa formam galuste. Zeama de la supa trebuie sa fie fiebinte, dar sa fiarba usor (nu in clocote) cand adaugam galustele. Intoarcem galustele de 2-3 ori de pe o parte pe alta, dupa care acoperim oala si lasam sa fiarba la foc mic 15-20 minute.
Cat fierb galustele, pregatim carnea si legumele pentru supa (acestea ar trebui sa fie reci deja). Taiem morcovii si carnea in functie de preferinta fiecaruia.
Cand au trecut cele 15-20 minute in care au fiert galustele, adaugam in supa legumele si carnea pregetite anterior, punem capacul si oprim focul. Sa nu va speriati daca galutele nu par a fi foarte fragede, abia dupa ce am adaugat carnea si legumele reci si am stppat fieberea, acestea isi vor continua cresterea in volum. Supa trebuie lasata asa acoperita minim o jumatate de ora.
Curățăm legumele și le spălăm
Punem legumele și carnea să fiarbă la foc mic
Cântărim ouăle
Cântărim grișul inainte (pentru demonstratie)
Cântărim grișul după (pentru demonstratie)
Formam găluștele si fierbem 15-20 minute la foc mic
Să aveți poftă