Ingrediente
un piept de pui (400 g)
spate pui
3 - 4 morcovi (400 g)
3 - 4 rădăcini de păstarnac (400 g)
1 - 2 rădăcini de pătrunjel (200 g)
o țelină (200 g)
sare, piper
pătrunjel verde pentru ornat
Pentru găluștele de gris avem nevoie de:
3 oua (marime medie - 146 g)
150 g gris
un praf de sare
Mod de preparare
Curățăm legumele, le spălăm și le tăiem bucăți mari.
Intr-o oală potrivită punem în apă rece, pieptul și spatele de pui. Punem oala la foc mediu spre mic până dă în clocot (practic eliminăm sângele din carne). După primul clocot oprim focul și scoatem carnea din oală. (Acest procedeu este necesar pentru a obține o supă clară și limpede).
Carnea pregătită anterior și legumele spălate le punem intr-o oală încăpătoare, adăugăm 3-4 litri apă și le punem la fiert, la foc mediu pentru 30-40 minute.
După 30-40 minute, vom scoate legumele și carnea din supă și o vom strecura printr-o sită deasă. Condimentăm cu sare și piper după gust și lăsăm la foc mediu. Când vom adăuga găluștile supa trebuie să fie fierbinte dar să nu dea în clocot.
Pentru găluște, cântărim ouăle fără coajă. Eu am avut 146 g ouă fără coajă, deci vom folosi 146 g (150 g max.) griș.
Se bat cele 3 oua cu o furculita (sau un tel) dar nu prea tare, cât să se amestece bine, se adaugă grișul in ploaie, bătând în continuare. Se lasă la odihnă 5 minute, dupa care cu o lingura umezită în supă formăm galuște. Zeama de la supă trebuie sa fie fiebinte, dar să fiarba ușor (nu in clocote) când adăugăm galuștele. Intoarcem găluștele de 2-3 ori de pe o parte pe alta, după care acoperim oala și lăsăm sa fiarba la foc mic 15-20 minute.
Cât fierb găluștele, pregătim carnea și legumele pentru supă (acestea ar trebui sa fie reci deja). Tăiem morcovii și carnea în funcție de preferința fiecăruia.
Când au trecut cele 15-20 minute, adăugăm în supă legumele (reci de la frigider - pentru a stopa fierberea) și carnea pregătite anterior, punem capacul și oprim focul. Să nu vă speriați dacă găluștele nu par a fi foarte fragede, abia după ce am adăugat carnea și legumele reci și am stopat fieberea, acestea își vor dubla volumul. Supa trebuie lăsată așa acoperită minim 15-20 minute sau cel mai bine o jumatate de oră.
Punem în boluri, ornăm cu pătrunjel verde și putem servi.
Să aveți poftă !
Curățăm legumele, le spălăm și le tăiem bucăți mari.
Intr-o oală potrivită punem în apă rece, pieptul și spatele de pui. Punem oala la foc mediu spre mic până dă in clocot (practic eliminăm sângele din carne). După primul clocot oprim focul și scoatem carnea din oală. (Acest procedeu este necesar pentru a obține o supă clară și limpede).
Carnea pregătită anterior și legumele spălate le punem intr-o oală încăpătoare, adăugăm 3-4 litri apă și le punem la fiert, la foc mediu pentru 30-40 minute.
Pentru găluște, cântărim ouăle fără coajă. Pentru 146 g ouă vom folosi 146 g (150 g max.) griș. Batem bine ouăle cu o furculiță (ca pentru omletă) până se omogenizează bine albușul cu gălbenusul, după care adăugăm grisul ”ăn ploaie”, adică puțin câte puțin, amestecând încontinuu. Lăsăm compoziția la odihnă 5 minute.
După ce pieptul de pui si legumele au fiert, se scot, se strecoara zeama (pentru a obtine o supa clara),o punem din nou pe plită și trecem la pregătirea galuștelor.
Când com adăuga gălustile supa trebuie să fie fierbinte dar să nu dea în clocot.
Pregătim și carnea și legumele pentru supă (acestea ar trebui sa fie reci deja). Tăiem morcovii și carnea în funcție de preferința fiecăruia.
Cu o lingură formăm găluștele și le fierbem 15 minute la foc mic spre mediu. Le întoarcem de 2 - 3 ori de pe o parte pe cealaltă, după care punem capacul și lăsăm la foc mic încă 5 minute. Cand au trecut cele 15-20 minute, adăugăm în supă legumele (reci de la frigider - pentru a stopa fierberea) și carnea pregătite anterior, punem capacul și oprim focul. Să nu vă speriați dacă găluștele nu par a fi foarte fragede, abia după ce am adăugat carnea și legumele reci și am stopat fieberea, acestea își vor dubla volumul. Supa trebuie lăsată așa acoperită minim 15-20 minute sau cel mai bine o jumatate de oră.
Punem în boluri, ornăm cu pătrunjel verde și putem servi.
Să aveți poftă !