1 kg miez de dovleac plăcintar
2-3 morcovi de mărime medie
2-3 ardei kapia (sau gras) roșu
1 ceapă mare
50 ml ulei
400-500 ml apă
100 ml smântână dulce de gătit
sare și piper
1/4 linguriță cu pudră de ghimbir (opțional)
1-2 lingurite pudra de turmenic (curcuma)
Decor
semințe de dovleac
boabe de piper roșu
muguri de pin
crutoane
pătrubjel tocat mărunt
Mai întâi spalam bine dovleacul (intreg) si îl stergem cu un prosop de hartie. Taiem dovleacul in doua, scoatem sâmburii si nervurile din interior, după care îl taiem felii trebuie sa aveti grija - coaja dovleacului este tare si casantă), pentru a-l putea curata mai usor.
Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi potrivit de mari.
În uleiul încins, se adaugă și ceapa tocată felii grosiere. Când s-a călit puţin și ceapa, se adaugă ardeiul bucati şi morcovul taiat rondele iar la final dovleacul. Se condimentează totul cu sare, piper si ghimbir și curcuma(persoanele care nu agrează mancarea picanta trebuie sa renunte la ghimbir), se calesc impreuna 3-4 minute amestecand sa nu se lipeasca de funful vasului, după care se acoperă cu apă şi se lasă la fiert la foc mediu.
Compozitia trebuie lăsată la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute sau pâna toate ingredientele sunt fierte. Se pune compozitia obținută în blender şi se amestecă până se obţine o pasta de consistenţă cremoasă.
Supa este gata, o punem in castroane, decoram cu smantana dulce, seminte de dovleac, boabe de piper roșu, muguri de pin și pătrunjel verde tocat mărunt (sau cel mai bine cu ce preferați și aveți la îndemână😉). Daca compozitia este prea consistenta pentru gustul vostru o puteti dilua cu putina smantana si o mai lasati la foc mediu pana dă în clocot. Se servește caldă cu crutoane, bagheta prajita și verdeață presărată deasupra, este foarte consistenta si are un gust delicios.
Să aveți poftă !
Spălăm dovleacul (intreg) și îl stergem cu un prosop de hârtie. Tăiem dovleacul in două și scoatem sâmburii și nervurile din interior. Curățăm coaja, apoi tăiem bucățile de dovleac în cuburi potrivit de mari. Taiem rondele morcovul, bucati marișoare ardeii și ceapa.
Într-o cratiță încăpătoare punem uleiul la încins, se adaugă și ceapa tocată felii grosiere. Când s-a călit puţin și ceapa, adăugăm ardeiul bucati şi morcovul taiat rondele iar la final dovleacul. Se condimentează totul cu sare, piper si ghimbir și curcuma(persoanele care nu agrează mancarea picanta trebuie sa renunte la ghimbir), se calesc impreuna 3-4 minute amestecand sa nu se lipeasca de funful vasului, după care .... se acoperă cu apă şi se lasă la fiert la foc mediu.
.... se acoperă cu apă şi se lasă la fiert la foc mediu. Compozitia trebuie lăsată la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute sau pâna toate ingredientele sunt fierte. Se pune compozitia obținută în blender şi se amestecă până se obţine o pasta de consistenţă cremoasă.
Supa este gata, o punem in castroane, decoram cu smantana dulce si seminte de dovleac. Daca compozitia este prea consistenta pentru gustul vostru o puteti dilua cu putina smantana si o mai lasati la foc mediu pana dă în clocot. Se servește caldă cu crutoane, bagheta prajita și verdeață presărată deasupra, este foarte consistenta si are un gust delicios.
Să aveți poftă !