500 g carne vițel
300 g oase vită
3-4 cartofi marime medie
1 ceapă
1 - 2 morcovi
1 rădăcină de păstranac
1/4 telină rădăcină
2-3 linguri ulei de floarea soarelui (pentru călit ceapa)
2-3 linguri pastă de ardei dulce
3 litri apă
cimbru
pătrunjel și leustean verde
bors de putină (puteți înlocui cu 1 linguriță de
bors magic - este un brend românesc 100% natural))
sare, piper
Să începem cu oasele pe care le vom folosi pentru a da un gust mai pregnant ciorbei. Le vom pune intr-o oală in care am adăugat apă rece și unde le vom ține min. 30 minute pentru a elimina sângele.
După care, aruncăm apa în care au stat, adăugăm carnea pregatită pentru ciorbă, acoperim torul cu apă rece și punem la fiert la foc mediu spre mic pentru 1,5 - 2 ore, sau până carnea este fiartă.
Scoatem carnea și oasele într-un bol încăpător, iar supa de carne rezultată o vom strecura pentru a nu avea surpriza să găsim în farfurie vreun os oricât de mic ar fi el.
Cât timp fierbe carnea, ne ocupăm de rădăcinoase și le vom tăia cubulețe (puteți foarte bine să le dați pe răzătoare, dar în acest caz ciorba nu va mai fi la fel de ”limpede”).
Tăiem mărunt pătrunjelul și leușteanul să-l avem pregătit.
Cartofii, îi curățăm de coajă, îi spălăm, îi tăiem după preferință și îi păstrăm în apă rece până în momentul în care va trebui să îi adăugăm în ciorbă.
În supa strecurată adăugăm rădăcinoasele tăiete anterior, sare, piper, ceapa călită anterior și pasta de ardei. Fierbem totul la foc mediu timp de 5-10 minute.
Cât legumele dau un clocot, desfacem carnea de pe oase (atat căt este) și o punem în bolul cu cealaltă carne pe care am fiert-o.
Acum este timpul să adăugăm carnea și cartofii în supa cu rădăcinoase. Mai fierbem 5 - 10 minute la foc mic, adăugăm borșul și la primul clocot oprim focul.
Presărăm deasupra pătrunjelul și leușteanul tăiate anterior și putem servi.
Să aveți poftă !