Ingrediente
1 kg de fasole păstăi fragede
30 ml. ulei
1 ceapă de mărime medie
1 ardei gras roșu
1 lingură pastă de ardei dulce
2 morcovi
1 radăcină de păstârnac
2-3 felii telină radacină
verdeață: - pătrunjel verde, frunze de țelină,
cateva fire de mărar, 1-2 fire cimbru verde, 2-3 fire leuștean
750g suc de roșii
1 linguriță borș magic (opțional)
sare și piper proaspăt măcinat
NMod de preparare
Spălam bine fasolea verde, îi îndepărtam capătul cu codița și varful o rupem în bucăți cam de 3-4 cm. Dacă fasolea e mai bătrână, păstăile vor avea niște fibre tari, care vor trebui îndepărtate. !
Curățam și spălam morcovii, țelina, ardeiul, ceapa și pastarnacul. Le taiem cubulețe. Într-o oală de aproximativ 4 litri, punem 2 linguri de ulei si toate radacinoasele taiate cubulete, le calim 3-4 minute (pana se inmoaie putin), dupa care adaugam fasolea curatata si rupta bucatele.
Adaugam pasta de ardei dulce,omogenizăm compoziția, completăm cu 2 litri ală și lăsăm la foc mediu 20-30 minute la fiert (sau până fasolea este fiartă)
În momentul în care atât legumele, cât și păstăile sunt bine fierte, ciorba e aproape gata. Timpul de fierbere al păstăilor, însă, diferă, de la un soi la altul si contează mult și cât sunt de tinere pastaile.
După ce a fiert fasolea, punem 750 ml suc de rosii, sarea și piperul proaspăt măcinat. De retinut si nu este deloc lipsit de importanta faptul ca nu trebuie adaugata sarea decat dupa ce fasolea este fiarta, altfel riscati ca aceasta sa se intareasca la fiert iat timpul de fierbere va creste simtitor. Chiar si gustul acesteia va avea de suferit.
Gustam de sare si piper, daca mai este necesar mai putem adauga. Pentru cei carora le place ciorba putin acrisoara (asa cum imi place mie 😉 adauga o lingurita de bors magic sau putin suc de lamaie. Lasam sa dea 2-3 minute in clocot dupa care oprim focul.
Acum este momentul sa adaugam verdeata tocata marunt (nu este nevoie sa o adaugati pe toata, puneti atat cat credeti ca este necesar pentru a da aroma ciorbei), dupa care punem capacul si lasam sa se raceasca.
Aceasta ciorba poate fi consumata atat calda cat si recem este un preparat care ar fi bine sa nu lipseasca in zilele toride de vara, este un preparat racoros si foarte gustos. Poate fi servita cu sau fara ceapa (dupa preferinte)😉 Sa aveti pofta !
Fasolea se spală și se curață la ambele capete de ”codițe”
Rupem fasolea in bucăți potrivit de mari (după preferință)
2-3 fire din fiecare tip de verdeață se spală și se toacă mărunt
Morcovul, păstârnacul, țelina rădăcină și srdeiul gras roșu se taie cubulețe
Ceapa se taie mărunt, se călește in 30 ml ulei, se adaugă mixul de rădăcinoase și se lasa la inabusit (cu capac) 3-4 minute
Adaugam pasta de ardei dulce,omogenizăm compoziția, adăugăm și fasolea, completăm cu 2 litri ală și lăsăm la foc mediu 20-30 minute la fiert (sau până fasolea este fiartă)
După ce a fiert fasolea, punem 750 ml suc de rosii, sarea și piperul proaspăt măcinat
Ciorba este gata, poate fi servită caldă sau rece