Ingrediente
oua
oțet sau suc concentrat de lămâie
vopsea de ouă
mănuși
Pregătirea ouălelor pentru vopsire
Cel mai important lucru este sa alegeti oua proaspete, le puteti testa prin metoda organoleptica (ouale proaspete au pori vizibili si coaja lucioasa) sau pri metoda scufundarii in solutie salina 20% (ouale vechi vor iesi la suprafata pe cand cele proaspete se vor lasa la fund).
Spălați ouăle cu apă și detergent lichid de vase care are in compozitie si lamaie pentru o degresare corecta.
Puneți ouăle la fiert într-o oală și acoperiți-le cu apă rece. Adăugați o lingură de oțet apă sau suc concentrat de lămâie (sarea nu este indicata pentru orice tip de vopsea deoarece mareste perioada de uscare a acesteia) pentru a preveni ouăle să se spargă în timpul fierberii. Puneți oala pe foc și lăsați ouăle să fiarbă timp de aproximativ 10 minute (un timp mai mare duce la modificarea culorii galbenusului spre ”vinetiu”).
In functie de tipul de vopsea pe care o folositi, puteti trece la decorarea (vopsirea) acestora urmand intocmai instructiunile de pe ambalaj. Eu folosesc in general vopsea sidefata deoarece, dupa uscare ouale isi vor pastra luciul nemaifiind nevoie de improspatarea vopselei (metoda de ungere cu ulei pentru obtinerea luciului). Metoda este foarte simpla, va puneti manusi, puneti cateva picaturi de vopsea in palma si frecati usor oul fierbinte (dupa ce a fosc zvantat de apa) in căușul palmelor pana cand vopseaua se distribuie uniform pe toata suprafata.
Dupa decorare, ouăle se aseaza pe o suprafata plana acoperita cu folie de aluminiu sau hârtie de copt,(prosoapele de hartie sau orice alt suport se vor lipi de vopseaua proaspata). Lasam la temperatura camerei 2-3 ore (sau pana vopseaua nu se mai lipeste de degete la atingere) dupa care se pot da la rece.
Fierbem ouăle în apă în care am pus 3-4 linguri de concentrat de lămâie (ajuta ouăle sa nu crepe la fiert)
Vopsim și lăsăm să se usuce vopseaua la temperatura camerei
Așezam în cosuleț și decoram