Ingrediente:
500 g piept de porc (fleică)
500 g ceafa de porc
200 g piept de porc afumat (sau costiță)
3 cepe mari
1 mocov mare
1 lingură pastă de roșii
100 de g orez
500 g suc de roșii
100 ml ulei
mărar verde
sare, piper
2 linguri pesmet
frunzele de la 2 verze murate
Se curăță ceapa se taie marunt (eu am dat-o prin masina de tocat cu sita mare). Se căleste impreuna cu morcovil dat pe razatoare în uleiul încins până când se înmoaie. Se adaugă orezul, amestecându-se bine si 50ml apa si se lasa la foc mediu 5-10 minute dupa care se da la rece.
Intre timp pregatim frunzele de varza murata
Varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile care arată cel mai bine pe un platou. Foile de varză care nu sunt potrivite pentru umplut, se toacă fideluţă.
Tăiem felii pieptul de porc afumat (sau costița), îl prăjim 5 minute intr-o tigaie la foc iute (cât să prindă culoare) și îl lăsăm deoparte. Secretul sarmalelor cu varza murată stă tocmai in acest ingredient care, va fi distribuit in oala printre sarmălute in momentul asezarii in oala pentru fiert.
Pregatim umplutura pentru sarmaluțe.
Tocam carnea de porc folosind sita mare a masinii de tocat. Punem carnea tocata intr-un bol suficient de mare (ca sa ne incapa toate ingredientele), adaugam compozitia de ceapa+orez, adaugam verdeata (mararul tocat marunt),potrivim de sare si piper,adaugam 2 linguri de pesmet si o lingura de pasta de ardei.
Amestecam bine compozitia pana cand toate ingredientele se vor distribui uniform si o lasam sa se odihneasca 30 minute, dupa care gustam de sare si piper, si in functie de preferintele fiacaruia mai putem adauga.
Acum putem incepe sa formam sarmalutele (dupa tehnica pe care o stie orice gospodina)
Din compozitia obtinuta din ingredientele de mai sus, ar trebui sa rezulte aproximativ 60 buc sarmalute, dar numarul lor depinde foarte mult de marimea acestora. Trebuie totusi sa va inarmati cu rabdare pentru ca procedeul poate dura 1-2 ore, in functie de indemanarea fiecaruia.
Se aseaza sarmalutele intr-o oala potrivit de mare in randuri succesive printre care distribuim și pieptul de porc afumat si prăjit anterior, pana terminam toata cantitatea dupa ce intai am asezat la fundul oalei un rand de frunze de varza taiate fideluta si cateva cotoare fragede de marar (optional). Completam cu apa pana depaseste cu un deget nivelul acestora, punem un rand de frunza de varza intreaga (sau tocata dupa preferinta), punem capacul si dam focul potrivit pana cand acestea incep sa fiarba dupa care se va reduce focul intre mediu si mic, in asa fel incat sa fiarba incet.
Se lasa sa fiarba aproximativ 1,5 ore dupa care, se gusta de sare si piper. In acest moment se poate adauga, sucul de rosii in care, in functie de preferintele fiecaruia se mai poate adauga sare si piper si se mai fierb inca o ora la foc mic sau pana cand frunza este bine fiarta.
Dupa aceea, se va opri focul, se vor lasa sarmalutele 15-20 minute sa se odihneasca si se pot servi asezonate cu smantana si ardei iute, alaturi de mamaliguță (reteta aici)
Spălam și tăiem ceafa de porc
Spălăm și tăiem bucăti pieptul de porc
Tăiem felii pieptul de porc afumat (sau costița), îl prăjim 5 minute intr-o tigaie la foc iute (cât să prindă culoare) și îl lăsăm deoparte
Tocăm carnea prin sita mare a mașinii de tocat
Curătăm și tăiem marunt ceapa (o putem da la mașina de tocat prin sita mare)
Călim ceapa in ulei
Adăugăm morcovul, orezul, 100 ml apă și mai mai fierbem 5 minute până se absoarbe toată apa, după care dăm la răcit
Intr-un bol incăpător punem carnea tocată, adaugam compozitia de ceapa+orez,+morcov, adaugam și verdeata (mararul tocat marunt),potrivim de sare si piper, punem 2 linguri de pesmet si o lingura de pasta de ardei.
Varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare
Formăm sarmăluțele
Se aseaza sarmalutele intr-o oala potrivit de mare in randuri succesive printre care distribuim și feliuțele de piept de porc afumat pregătit anterior, pana terminam toata cantitatea dupa ce intai am asezat la fundul oalei un rand de frunze de varza taiate fideluta si cateva cotoare fragede de marar
După 2-2,5 ore, aranjăm pe un platou și servim musai cu mămăligă caldă și ardei iute
Să aveți poftă !