Ingradiente
Pentru foi
2 ouă întregi
un praf de sare
120 g zahăr tos
150 ml ulei
150 ml lapte 3,5 % grăsime
10 g bicarbonat de amoniu (amoniac)
1 linguriță suc de lămâie
550 g făină
Pentru cremă
1 litru lapte 3,5 % grasime
un praf de sare
250 g zahăr
120 g amidon de porumb (sau 170 g făină)
o esență de vanilie
2 esențe de lămâie
120 ml suc e lămâie
150 g unt 80% grăsime
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Preîncălzim cuptorul la 170 - 180 de grade.
Tapetăm fundul a două tăvi cu hârtie de copt.
Într-un bol punem ouăle, zahărul, laptele, sarea și uleiul. Amestecăm cu un tel până se dizolvă complet zahărul. Stingem amoniacul cu 1 linguriță de suc de lămâie. Încorporăm treptat făina în compoziția de lapte și frământăm până obținem un aluat destul de moale dar fără să se lipească de mâini. Înfoliem aluatul și îl dăm la frigider pentru jumătate de oră. Împărțim aluatul în 4 părți egale.
Întindem fiecare bucată de aluat pe un plan de lucru presărat cu puțină în făină dreptunghiuri de 24/30 cm.
Transferăm pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, înțepăm din loc în loc cu furculița și dăm la cuptor pentru 7-8 minute sau până se rumenesc ușor pe margini. Nu coacem mai mult că se vor închide la culoare și nu vor mai ieși albe.
Într-o crăticioară punem 750 ml de lapte cu zahărul și praful de sare la fiert. Dizolvăm amidonul în laptele rămas și adăugăm esența de vanilie și de lămâie.
Când ajunge laptele în punctul de fierbere oprim focul și turnăm compoziția de amidon în fir subțire amestecând continuu. Pornim din nou focul la minim și fierbem la foc mediu spre mic amestecând într-una până dă primele clocote. Adăugăm zeama de lămâie și mai fierbem încă un minut din momentul in care a început din nou să clocotească. Oprim focul. Lăsîm crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Când crema devine călduță, încorporăm untul (în porții mici) în compoziție și amestecăm până este absorbit integral (eu m-am folosit de un mixer la viteză minimă). Lăsăm crema să se răcească complet.
Asamblăm prăjitura : punem o foaie, cremă, nivelăm, iar foaie și tot așa până terminăm foile și crema.
Presărăm zahăr pudră deasupra, învelim în folie de prospețime și punem o planșetă deasupra, adăugăm o gretate astfel încât să facă priza foile cu cremă și să nu rămână goluri între ele. Dăm totul la rece pentru 3-4 ore sau cel mai bine până a doua zi.
A doua zi, indreptăm marginile și porționăm. Poate fi aranjată simplu pe un platou (mai putem adăuga puțin zahăr pudră deasupra dacă este nevoie) sau putem orna cu fructe.
Să aveți poftă !
Preîncălzim cuptorul la 170-180 de grade.
Tapetăm 2 tăvi cu hârtie de copt.
Într-un castron punem ouăle, zahărul, laptele, sarea și uleiul. Amestecăm cu un țel până se dizolvă complet zahărul. Stingem amoniacul cu 1 linguriță de suc de lămâie. Încorporăm treptat făina în compoziția de lapte și frământăm până obținem un aluat destul de moale dar fără să se lipească de mâini. Înfoliem aluatul și îl dăm la frigider pentru jumătate de oră. Împărțim aluatul în 4 părți egale.
Întindem fiecare bucată de aluat pe un plan de lucru presărat cu puțină făină in dreptunghiuri de 24/30 cm.
Transferăm pe tăvi tapetate cu hârtie de copt, înțepăm din loc în loc cu furculița și dăm la cuptor pentru 7-8 minute sau până se rumenesc ușor pe margini. Nu coacem mai mult ca se vor închide la culoare și nu vor mai ieși albe.
Așa ar trebui să fie foaia după ce o scoatem din cuptor.
Într-o crăticioară punem 750 ml de lapte cu zahărul și praful de sare la fiert. Dizolvăm amidonul în laptele rămas și adăugăm esența de vanilie și de lămâie.
Când ajunge laptele în punctul de fierbere oprim focul și turnăm compoziția de amidon în fir subțire amestecând continuu. Pornim din nou focul la minim și fierbem la foc mediu spre mic amestecând într-una până dă primele clocote. Adăugăm zeama de lămâie și mai fierbem încă un minut din momentul in care a început din nou să clocotească. Oprim focul. Lăsăm crema să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Când crema devine călduță, încorporăm untul în compoziție (în porții mici) și amestecăm până este absorbit integral (eu m-am folosit de un mixer la viteză minimă).
Lăsăm crema să se răcească complet.
Asamblăm prăjitura : punem o foaie, cremă, nivelăm, iar foaie și tot așa până terminăm foile și crema.
Presărăm zahăr pudră deasupra....
..... învelim în folie de prospețime și punem o planșetă deasupra, adăugăm o gretate astfel încât să facă priza foile cu cremă și să nu rămână goluri între ele. Dăm totul la rece pentru 3-4 ore sau cel mai bine până a doua zi.
A doua zi, indreptăm marginile și porționăm.
Poate fi aranjată simplu pe un platou (mai putem adăuga puțin zahăr pudră deasupra dacă este nevoie) sau ....
.... sau putem orna cu fructe.
Să aveți poftă !