Ingrediente
3 kg șuncă afumată (cu sau fără șorici)
3 kg piept de porc afumat (suncă cu carne de pe burtă)
4-5 kg caene porc afumată (pulpă sau mușchi)
3 kg cârnați porc
1 litru ulei
5 kg untură porc
Atentie:
carnea de porc afumată este sărată, deci nu adăugați sare decât doar dacă credeți că este necesar abia spre sfârșitul prparării termice
Mod de preparare
Tăiem pieptul de porc bucăți potrivit de mari (2 cm lățime și aproximativ 8 cm lungime), deoarece prin prăjire ele vor scade aproximativ la jumătate în funcție de cantitatea de grăsime pe care o conțin. Procedăm identic cu pulpa și mușchiul de porc. Cârnații îi tăiem bucăți la 4-5 cm lungime, sau după preferință
Punem pieptul de porc și carnea astfel pregătite intr-un vas incăpător. Șunca de pe spatele porcului o tăiem și pe ea felii și o punem intr-un castron separat.
Intr-o cratiță incăpătoare (30 litri) punem 1/2 litru ulei și 1 kg untură, adăugăm sunca (care și ea va lăsa untură prin topire), lăsăm 10-15 minute să se infiebânte bine, adăugăm și carnații și îi gătim la foc mediu cam 2/3 (nu îi prăjim de tot). Scoatem șunca și cârnații intr-un vas ți îi lăsăm în așteptare până terminăm de rumenit pieptul de porc si carnea.
In untura din cratiță mai adăugăm restul de untură pregătit (încă 4 kg), cealaltă jumătate de ulei și adăugăm bucățile de piept de porc și carne. Vom găti până se elimină tot sucul lăsat de carne iar aceasta va căpăta o culoere arămie (nu gătiți prea mult pentru că se va usca).
Adăugăm acum sunca și cârnații pe care i-am prăjit anterior, mai lăsăm 5-6 minute (totul se gătește la foc mediu). Scoatem compoziția astfel obținută, lăsăm 5-10 minute să se răcorească, timp în care vom strecura untura din cratiță.
Căt timp se rumenește carnea vom pregăti vasele în care vom depozita peste iarna ”tochitura”.
La final, vom așeza în vasele pregătite compoziția astfel: întăi punem în vas (1/3 din volumul acestuia) untură topită, adăugăm compoziția de carne cu cârnați, după care vom completa cu untură până se acoperă complet, în acest fel nu riscăm să rămână goluri de aer printre bucățile de carne. Lăsăm în loc răcoros până a doua zi sau până se solidifică untura. Dacă mai este nevoie mai putem completa cu untură a doua zi.
Să aveți poftă !
Tăiem pieptul de porc bucăți potrivit de mari (2 x 8 cm), deoarece prin prăjire ele vor scade aproximativ la jumătate în funcție de cantitatea de grăsime pe care o conțin.
Procedăm identic cu pulpa și mușchiul de porc
Cârnații îi tăiem bucăți la 4-5 cm lungime, sau după preferință
Punem pieptul de porc și carnea astfel pregătite intr-un vas incăpător
Sunca de pe spatele porcului o tăiem și pe ea felii și o punem intr-un castron separat
Intr-o cratiță incăpătoare (30 litri) punem 1/2 litru ulei și 1 kg untură, adăugăm sunca, lăsăm 10-15 minute să se infiebânte bine, adăugăm și carnatii și îi gătim la foc mediu cam 2/3 (nu îi prăjim de tot)
Scoatem șunca și cârnații intr-un vas ți îi lăsăm în așteptare până terminăm de rumenit pieptul de porc si carnea
In untura din cratiță mai adăugăm restul de untură pregătit, cealaltă jumătate de ulei și adăugăm bucățile de piept de porc și carne. Vom găti până se elimină tot sucul lăsat de carne iar aceasta va căpăta o culoere arămie (nu gătiți prea mult pentru că se va usca)
Adăugăm acum sunca și cârnații pe care i-am prăjit anterior, mai lăsăm 5-6 minute (totul se gătește la foc mediu)
Scoatem compoziția astfel obținută, lăsăm 5-10 minute să se răcorească, timp în care vom strecura untura din cratiță
Căt timp se rumenește carnea vom pregăti vasele în care vom depozita peste iarna ”tochitura”
La final, vom așeza în vasele pregătite compoziția astfel: întăi punem în vas (1/3 din volumul acestuia) untură topită, adăugăm compoziția de carne cu cârnați, după care vom completa cu untură până se acoperă complet, in acest fel nu riscăm să rămână goluri de aer printre bucățile de carne.
Lăsăm în loc răcoros până a doua zi sau până se solidifică untura. Dacă mai este nevoie mai putem completa cu untură a doua zi.
Să aveți poftă !