Ingrediente
3 kg carne și organe de porc (cap de porc, resturi de carne de la tranșare, inimă, plamâni, limbă, rinichi, șoric)
20 g sare / 1 kg carne
3 g piper / 1 kg carne
2 g enibahar / 1 kg carne
8 g usturoi granulat/ 1 kg carne
2 g nucșoară / 1 kg carne
intestine (mațe groase) de porc
100 ml supă de carne
500 g ceapă albă
100-150 g orez
4-5 linguri ulei
Ingrediente
Pregătim carnea și organele, le spălăm, le tăiem bucăti și le lăsam în apă rece 30-40 minute să iasă sângele. Curățăm ceapa. o spălăm și o tăiem mărunt. Ceapa o călim in 4-5 linguri de ulei, când devine aurie adăugam orezul spălat, amestecăm și adăugăm 50-80 ml apă. Continuam să mai fierbem 4-5 minute și dăm la rece.
Carnea și organele (fara ficat) o punem la fiert în apă rece, la foc mediu până incepe să se desprindă de pe oase. În acest moment adăugăm și ficatul și mai fierbem 5 minute (altfel ficatul se întărește și devine innecăcios).
Scoatem carnea din supă. Supa o vom lăsa să se răcească, o strecurăm și o punem deoparte, o să avem nevoie de ea când punem la fiert caltaboșul format. Desfacem carnea de pe os (capul de porc,etc.) și impreună cu celelalte organe o tăiem în bucăți mai mici pentru a o toca
Tocam carnea la mașina de tocat prin sita mare (mie îmi place să se simtă carnea în compozitie, nu să fie ca o pastă). Condimentăm compoziția de carne cu sare, piper, usturoi, nucșoară, enibahar, etc. Amestecăm și adăugam 100 ml supă strecurată și omogenizăm din nou.
Pregătim intestinele de porc (mațe groase), le curățam (chiar dacă le-am cumpărat curățate), le spălăm cu apă rece și oțet. Pregătim mașina de format caltabos (de fapt la masina de tocat vom monta pâlnia pentru format cârnați și caltabos)
Formăm caltabosul, îl legăm la ambele capete ca să nu iasă umplutura la fiert și îi ințepăm cu un ac sau cu o scobitoare (ca să evităm crăparea acestuia in timpul fierberii). Intr-o oală incăpătoare, punem supa de carne strecurată anterior și adăugăm ușor caltaboșul cu grijă să nu se rupă. Fierbem aproximativ 35-40 de minute la o temperatură a apei de 80 grade celsius, altfel riscăm să crape caltabosul in timpul fierberii
După 35-40 de minute îl scoatem din lichidul de fierbere (supa de carne), il clătim sub jet de apă caldă (pentru a evita formarea unui strat de grasime pe exterior) și lăsăm la racit. Să aveți poftă !
Pregătim carnea și organele, le spălăm, le tăiem bucăti și le lăsam în apă rece 30-40 minute să iasă sângele
Curățăm ceapa. o spălăm și o tăiem mărunt
Ceapa o călim in 4-5 linguri de ulei, când devine aurie adăugam orezul spălat, amestecăm și adăugăm 50-100 ml apă. Continuam să mai fierbem 4-5 minute și dăm la rece.
Carnea și organele (fara ficat) o punem la fiert în apă rece, la foc mediu până incepe să se desprindă de pe oase. În acest moment adăugăm și ficatul și mai fierbem 5 minute (altfel ficatul se întărește și devine innecăcios).
Scoatem carnea din supă. Supa o vom lăsa să se răcească, o strecurăm și o punem deoparte, o să avem nevoie de ea când punem la fiert caltaboșul format.
Desfacem carnea de pe os (capul de porc,etc.) și impreună cu celelalte organe o tăiem în bucăți mai mici pentru a o toca.
Tocam carnea la mașina de tocat prin sita mare (mie îmi place să se simtă carnea în compozitie, nu să fie ca o pastă)
Condimentăm compoziția de carne cu sare,piper,usturoi,nucșoară,enibahar,etc. Amestecăm și adăugam 100 ml supă strecurată și omogenizăm din nou.
Pregătim intestinele de porc (mațe groase), le curățam (chiar dacă le-am cumpărat curățate), le spălăm cu apă rece și oțet
Pregătim mașina de format caltabos (de fapt la masina de tocat vom monta pâlnia pentru format cârnați și caltabos)
Formăm caltabosul, îl legăm la ambele capete ca să nu iasă umplutura la fiert și îi ințepăm cu un ac sau cu o scobitoare (ca să evităm crăparea acestora in timpul fierberii)
Intr-o oală incăpătoare, punem supa de carne strecurată anterior și adăugăm ușor caltaboșul cu grijă să nu se rupă. Fierbem aproximativ 35-40 de minute la o temperatură a apei de 80 grade celsius, altfel riscăm să crape caltabosul in timpul fierberii
După 35-40 de minute scoatem din lichidul de fierbere (supa de carne), il clătim sub jet de apă caldă (pentru a evita formarea unui strat de grasime pe exterior) și lăsăm la racit.