Ingrediente
5 kg carne porc (ceafă, piept de porc, resturi de carne de la tranșare - putem adăuga și puțină slănină cacă avem carne fară grăsime)
20 g sare / 1 kg carne
5 g piper / 1 kg carne
4 g boia de ardei dulce / 1 kg carne
12 g usturoi granulat/ 1 kg carne
2 g nucșoară / 1 kg carne (optional)
intestine (mațe) de porc
Mod de preparare
Taiem carnea de porc si slanina in bucatele mici.
Spalam matele sub un jet de apa rece si putin otet (chiar daca le cumpăram curatate, otetul va elimina mirosul neplacut al matelor), apoi le punem intr-un vas si le acoperim cu apa rece.
Condimentam carnea cu sare, piper, boia dulce, usturoi granulat (folosesc usturoi granulat deoarece, carnatul trebuie lasat la scurs si zvântat 1-2 zile, timp in care usturoiul proaspat ar putea sa-si schimbe culoarea si nu doresc asta) si nucsoara. Pentru noi, gramajul din reteta / kg de carne este exact ce trebuie, dar puteti adauga ingredientele după gustul dumneavoastra.
Incepem sa framantam carnea, fara adaos de vin, apa sau supă de oase cum obisnuiec o parte din cei ce fac compozitia de carnati acasa. După ce condimentele au fost distribuite uniform, trecem carnea prin masina de tocat cu sita mare. Compozitia finala trebuie sa fie bine legata, ca o pasta si va avea un gust autentic de carnati exceptional.
Scoatem matele din bolul cu apa, le scurgem si le introducem pe accesoriul pentru carnati al masinii de tocat, uns cu putin amestestec de carne.
Umplem matele cu carne, (atentie sa nu le umpleti nici prea mult, dar nici prea putin) si apoi portionam carnatii in bucati de circa 14 -16 cm (pentru portionare, rotim pur si simplu matele umplute (le rasucim).
Punem carnatii pe un bat si ii lasam sa se zvânte, intr-un loc uscat si racoros pentru 24 de ore.
După zvântare acestia pot fi afumati sau pot fi introdusi in pungi la congelator. Daca optati pentru afumare, vom lasa carnatii in afumatoare in prima zi 1-2 ore, îi scoatem din afumatoare si îi lasam la rece pâna a doua zi când, îi introducem din nou în afumatoare pentru alte 1-2 ore (în functie de cât de mult fum doriti sa aiba). Pentru o afumare medie sunt suficiente 2-3 ore.
Cârnatii afumati pot fi pusi in pungi la congelator, sau pot fi amestecati cu carne si sunca afumata, prajiti in untura (amestecata cu putin ulei) si conservati in borcane. Vom obtine o ”carne la garniță” excelentă, cu care alături de omletă, muraturi și mămăligă caldă pregatiti o cina pe cinste 😉doar in cateva minute.
Să aveți poftă !
Eu am cumpărat 1/2 porc și am inceput sa-l tranșez
Taiem carnea de porc si slanina in bucatele mici.
După ce am condimentat carnea o dam la masina de tocat prin sita mare
Pregătim si mațele de porc, le spălăm, le punem intr-un bol cu apă rece, oțet și câteva cuburi de gheață si le lăsăm până a doua zi
Scoatem mațele din bolul cu apă, le scurgem și le introducem pe accesoriul pentru carnați al mașinii de tocat, uns cu puțin amestestec de carne (ca să alunece mai ușor)
Umplem mațele cu carne, (atenție sa nu le umpleți nici prea mult, dar nici prea puțin) și apoi porționăm carnații in bucați de circa 14 -16 cm (pentru porționare, rotim pur și simplu mațele umplute (le răsucim).
Gata am terminat de introdus in mațe toată compoziția
Punem carnații pe un băț și îi lăsăm să se zvânte, intr-un loc uscat și racoros pentru 24 de ore.
Noi avem o afumătoare cumpărată dar care iși face treaba foarte bine
A doua zi am instalat afumătoarea. Tasha, cățelușa noastră, dă târcoale afumătorii, semn că a ajuns și la ea mirosul de cârnați 😀
Am pus cărnații și am făcut focul (cu lemn de fag netratat, zvăntat nu uscat ca să producă mai mult fum și mai puțină flacără)
Afumăm cârnații 2 ore in prima zi, îi ducem la răcoare să mai afumăm o oră în ziua a doua (depinde cât fum dați la afumătoare și cât de afumați îi doriți)
Așa arată cârnații mei după 2+1 ore afumare în două zile
A treia zi, după ce s-au răcit complet, o parte i-am pus în pungi și i-am vidat
O altă parte, împreună cu câteva bucăți de carne și șuncă , am pregătit :carne la garniță, că altfel nu se putea😉, este un deliciu și ține toată vara (deși nu prea cred că va rezista pofticioșilor😄)
O a treia parte i-am lăsat proaspeți afumați pentru consum imediat, abia așteptam să-i facem la grătar, sunt un deliciu. Să aveți poftă !