Ingrediente:
2 bucați file de somon proapăt
sucul de la 1/2 lămâie
2 linguri ulei
4-5 cartofi marime potrivită
20 g unt
1/2 linguriță condimente pentru pește
verdeată (opțional)
200 g smântână dulce pentru gătit
sare și piper boabe roșu si negru
50 g parmezan ras
rozmarin
chilli (opțional)
Se spală somonul și se elimină surplusul de apă presând-ul usor intr-un prosop de hârtie, se stropeste cu sucul de la jumatate lamaie. Se unge cu ulei și se presară cu rozmarin, sare si piper proaspat macinat si un amestec de condimente pentru grill.
Curațăm cartofii de coajă, îi spălăm și îi tăem felii groase de 1 cm , îi lăsăm în apă rece 10-15 minute după care îi punem la fiert în apă cu puțină sare și un pic de unt la foc mediu pentru 8-10 minute sau până furculța intră usor atunci când îi încerci.
Cât timp fierb cartofii, trecem la pregătirea somonului. Într-o tigaie antiaderentă încinsă, așezăm așezăm somonul condimentat și uns cu puțin ulei (atât cât să iei în palmă 3-4 picături de ulei și să îl ungi ușor), cu pielea în jos. Din 4 în 4 minute rotim somonul pe toate părțile pentru a se rumeni frumos. Rotindu-l el se va coace și la interior.
Îl scoatem pe un platou și îl păstrăm la cald în cuprorul preâncalzit la 140-150 grade celsius pentru a definitiva pregătirea sosului de smântână.
Pregătim sosul de smântână cu piper și parmezan (eu am folosit piper roșu deoarece are mai mult o funcție de decor și nu este la fel de picant ca piperul negru sau verde). Intr-o cratiță potrivită ca mărime, punem smântâna dulce și lăsăm la foc mediu până dă în clocot. Reducem focul la mic, adăugăm boabele de piper, lăsăm 1-2 minute după care oprim focul. Acum este momentul să adăugăm parmezanul ras și amestecăm până când compoziția devine uniformă.
Pregîtim platoul sau farfuria în care dorim să servim somonul. Punem întâi câteva frunze de salată (sau ce doriți ), adăugăm cartofii fierți pe care îi asezonăm după gust (eu am folosit sare, piper, câțiva fulgi de cilli) și la final adăugăm, somonul pe care între timp l-am ținut în cuptor pentru a se păstra cald și sosul de smântână. Gata, preparatul poare fi servit.
Să aveți poftă !
Fileul de somon îl stropim cu sucul de la 1/2 lămâie, 2 linguri de ulei vegetal și îl lăsăm la odihna 10-15 minute. Asezonam cu sare, piper, condimente.
Curațăm cartofii de coajă, îi spălăm și ....
.... îi tăem felii groase de 1 cm , îi lăsăm în apă rece 10-15 minute după care ....
... îi punem la fiert în apă cu puțină sare și un pic de unt la foc mediu pentru 8-10 minute sau până furculța intră usor atunci când îi încerci.
Cât timp fierb cartofii, trecem la pregătirea somonului. Într-o tigaie antiaderentă încinsă, așezăm așezăm somonul condimentat și uns cu puțin ulei (atât cât să iei în palmă 3-4 picături de ulei și să îl ungi ușor), cu pielea în jos.
Din 4 în 4 minute rotim somonul pe toate părțile pentru a se rumeni frumos. Rotindu-l el se va coace și la interior.
Îl scoatem pe un platou și îl păstrăm la cald în cuprorul preâncalzit la 140-150 grade celsius pentru a definitiva pregătirea sosului de smântână.
Pregătim sosul de smântână cu piper și parmezan (eu am folosit piper roșu deoarece are mai mult o funcție de decor și nu este la fel de picant ca piperul negru sau verde). Intr-o cratiță potrivită ca mărime, punem smântâna dulce și lăsăm la foc mediu până dă în clocot. Reducem focul la mic, adăugăm boabele de piper, lăsăm 1-2 minute după care oprim focul. Acum este momentul să adăugăm parmezanul ras și amestecăm până când compoziția devine uniformă.
Pregîtim platoul sau farfuria în care dorim să servim somonul. Punem întâi câteva frunze de salată (sau ce doriți ), adăugăm cartofii fierți pe care îi asezonăm după gust (eu am folosit sare, piper, câțiva fulgi de cilli) și la final adăugăm, somonul pe care între timp l-am ținut în cuptor pentru a se păstra cald și sosul de smântână. Gata, preparatul poare fi servit.
Să aveți poftă !