Ingrediente
3 bucăți doradă regală
ulei vegetal
1 lămâie
rozmarin verde sau uscat
sare mare
piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
In primul rand facem focul la gratar. Gratarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Pentru o savoare speciala a preparatelor, se poate folosi o combinatie intre lemne si carbuni.
Peștele întreg eviscerat si spalat este ideal pentru a fi pregătit pe grătar. Prăjit astfel îi sporește aroma, deoarece atât pielea cât și stratul subțire de grăsime de sub ea rămân intacte și servesc la izolarea cărnii în timpul gătitului.
Periați cu atenție peștele cu ulei, în interior și în exterior. Asezonați cu sare, rozmarin și piper proaspăt măcinat. Când coaceți peștele la gratar sau in tigaie, nu este necesar să adăugați o cantitate mare de condimente, deoarece acestea vor forma o crustă si vor modifica gustul pestelui. Nu este de dorit să se utilizeze mai mult de trei tipuri de condimente în același timp.
Asezati pestele pe gratar, daca aveti un suport pentru peste atunci lucrurile se simplifica considerabil, deoarece va fi mult mai usor de intors.
Gătiți vreo 8-10 minute pe fiecare parte sau până când considerați că este gata. Timpul de prăjire diferă în funcție de mărime acestuia. Verificați ca pielea pe partea prăjită să fie rumenă și crocantă atunci când îi întoarceți și totul este ok.
Serviți cu mujdei de usturoi, mamaliga calda (reteta aici) și câteva felii de lămâie lângă.
Eviscerăm, spălam și condimentăm dorada
Coacem pe grătarul incins 8-10 minute pe fiecare parte
Servim alaturi cu felii de lămâie sau cu garnituri și sosuri în funcție de preferințe