Ingrediente
400 de grame de creveți curățați
1 lingură de ulei de măsline
1-2 lingurițe sos de cilli dulce
2-3 căței de usturoi
usturoi granulat (adaos pentru sos)
sucul de la 1/2 lămâie
1 lime pentru servit
1 legătură de pătrunjel verde
40 g unt cu 80% grasime pentru creveți + 20 g unt pentru sos
sare și piper după gust
câteva fire de patrunjel verde
Mod de preparare
Primul pas va fi să curatam crevetii: rupem capul crevetelui, dintr-o singură mișcare. Există unele preparate care implică folosirea capetelor de creveți, dacă aveți intenția să pregătiți așa ceva, păstrați-le deoparte.
Clătim scurt crevetele sub jet de apă rece, îndepărtăm piciorușele și primele 5 segmente de carapace.
Putem pastra ultimul segment de carapace dacă dorim să folosim creveții pentru un preparat care se consumă cu mâna sau, îl putem elimina in cazul in care preparatul va fi consumat cu furculita. Un preparat în care se recomandă gătirea creveților complet curățați sunt pastele cu fructe de mare, dar in acest caz eu as opta pentru a pastra acest ultim segment
Facem o incizie pe spatele crevetilor pentru a elimina tubul digestiv, dupa care , punem crevetii intr-un vas, condimentam cu sare, piper si sucul de la jumatate lămâie.
Curățăm usturoiul și îl tocăm mărunt sau il trecem prin presa (sau adaugam usturoi granulat), spălăm și zvântăm pătrunjelul și îl tocăm mărunt.
Punem o lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta, adaugam usturoiul maruntit, calim 1 minut la foc mediu pana usturoiul va aromatiza uleiul dupa care, vom adauga untul.
Când untul s-a topit adaugam crevetii, avem grija sa fie dispusi pe un singur rând si prajim totul 3-4 minute. Verificam si daca crevetii si-au schimbat culoarea spre roz-portocaliu, atunci putem sa incepem sa-i întoarcem pe cealalta parte. Mai calim 2-3 minute, gustam de sare si piper si scoatem crevetii pe o farfurie.
Dupa ce am scos crevetii (pe care îi pastram calzi), mai adaugam in tigaie 20 g unt, punem capul crevetilor pe care l-am indepartat anterior, calim 1-2 minute, adaugam 20 ml apa si la primul clocot oprim focul. Strecuram printr-o sita sosul format si oprim doar lichidul in care putem adauga 1 lingurita de sos dulce de cilli, putin usturoi granulat si sucul de la o felie de lamaie (sau dupa gustul fiecaruia).
Daca am cumparat creveti gata curatati (așa ca mine in cazul de față), după ce i-am prajit, îi scoatem pe o farfurie, adaugam în tigaie unt, putina apa, sucul de lămâie, o lingurita de sos de cilli dulce si dam un clocot până se formeaza un sos.
Aranjam crevetii pe farfurie, sosul obtinut il punem intr-un vas de dimensiuni reduse il servim impreuna cu crevetii. Decorăm cu patrunjel tocat sau cu ardei iute (după preferinta)
Să aveți poftă !
Primul pas va fi să curatam crevetii conform indicatiilor de mai sus
Punem crevetii intr-un vas, condimentam cu sare, piper si sucul de la jumatate lămâie.
Punem o lingura de ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta, adaugam usturoiul maruntit, calim 1 minut la foc mediu pana usturoiul va aromatiza uleiul dupa care, vom adauga untul.
Când untul s-a topit adaugam crevetii, avem grija sa fie dispusi pe un singur rând si prajim totul 3-4 minute.
Verificam si daca crevetii si-au schimbat culoarea spre roz-portocaliu, atunci putem sa incepem sa-i untoarcem pe cealalta parte. Mai calim 2-3 minute, gustam de sare si piper. Dupa ce am scos crevetii (pe care îi pastram calzi), mai adaugam in tigaie 20 g unt, punem capul crevetilor pa care l-am indepartat anterior, calim 1-2 minute, adaugam 20 ml apa si la primul clocot oprim focul. Strecuram printr-o sita sosul format si oprim doar lichidul in care putem adauga 1 lingurita de sos dulce de cilli, putin usturoi granulat si sucul de la o felie de lamaie (sau dupa gustul fiecaruia)
Aranjam crevetii pe farfurie, sosul obtinut il punem intr-un vas de dimensiuni reduse il servim impreuna cu crevetii. Decorăm cu patrunjel tocat sau cu ardei iute (după preferinta)
Să aveți poftă !