Ingrediente:
500 g piept de porc (fleică)
500 g pulpe de pui dezosate
2 cepe mari
1 morcov mare (100 g)
1 ardei gras mare roșu sau 1 lingură pastă de roșii
100 de g orez
500 g suc de roșii
100 ml ulei
mărar si pătrunjel verde
sare, piper
2 linguri pesmet
Se curăță ceapa si ardeiul si se dau prin masina de tocat prin sita mare. Se călesc impreuna în uleiul încins până când se înmoaie. Se adaugă morcovul dat pe razatoarea mare și orezul, amestecându-se bine. Se adauga 100ml apa si se lasa la foc mediu 5-10 minute dupa care se da la rece. .
Intre timp pregatim frunzele de vita de vie.
Cea mai buna perioada de recoltare a frunzelor este in iunie (dupa ce se scutura floarea strugurilor), atunci cand frunzele au marimea potrivita si sunt destul de fragede pentru a putea fi folosite. Tot in acesta perioada ele sunt conservate pentru iarna. Procedeul de conservare este foarte simplu - frunzele se culeg, se oparesc in apa fierbinte pana incep sa-si schimbe culoarea, se dau la racit, dupa care se pot pune la congelator sau se pot conserva in saramura (concentratie 20% sare)
Pregatim umplutura pentru sarmaluțe.
Tocam carnea de porc si pasare folosind sita mare a masinii de tocat. Punem carnea tocata intr-un bol suficient de mare (ca sa ne incapa toate ingredientele), adaugam compozitia de ceapa+morcov+orez, adaugam verdeata (mararul si patrunjelul tocate marunt),potrivim de sare si piper,adaugam 2 linguri de pesmet (compozitia se va lega mai bine pentru ca, nu vom folosim ou deoarece compozitia se va intari la fiert si nu ne dorim asta)
Amestecam bine compozitia pana cand toate ingredientele se vor distribui uniform si o lasam sa se odihneasca 30 minute, dupa care gustam de sare si piper, si in functie de preferintele fiacaruia mai putem adauga.
Acum putem incepe sa formam sarmalutele (dupa tehnica pe care o stie orice gospodina)
Din compozitia obtinuta din ingredientele de mai sus, ar trebui sa rezulte aproximativ 80 buc sarmalute, dar numarul lor depinde foarte mult de marimea acestora. Trebuie totusi sa va inarmati cu rabdare pentru ca procedeul poate dura 1-2 ore, in functie de indemanarea fiecaruia.
Se aseaza sarmalutele intr-o oala potrivit de mare in randuri succesive pana terminam toata cantitatea dupa ce intai am asezat la fundul oalei un rand de frunze si cateva cotoare fragede de marar (optional). Amestecam jumatate din sucul de rosii cu apa (in cantitati egale) si il adaugam peste sarmalute. Daca mai este necesar completam cu apa pana depaseste cu un deget nivelul acestora, punem un rand de frunza de vie, punem capacul si dam focul potrivit pana cand acestea incep sa fiarba dupa care se va reduce focul in asa fel incat sa fiarba incet.
Se lasa sa fiarba aproximativ 1,5 ore dupa care, se gusta de sare si piper. In acest moment se poate adauga, cantitatea ramasa de suc de rosii in care, in functie de preferintele fiecaruia se mai poate adauga sare si piper si se mai fierb inca o ora la foc mic sau pana cand frunza este bine fiarta.
Dupa aceea, se va opri focul, se vor lasa sarmalutele 15-20 minute sa se odihneasca si se pot servi asezonate cu smantana si ardei iute, alaturi de mamaliguță (reteta aici)
Pulpe de pui dezosate
Piept de porc
Tocăm la masină prin sita mare
Călim ceapa si morcovul
Adaugăm orezul și putină apa și mai fierbem 5-10 minute
Pregătim frunza de viță
Adăugăm carnea peste compoziția de ceapă cu morcov și orez si omogenizăm
Formăm sărmăluțele
Așezăm sărmăluțele intr-o cratiță, după ce am pus pe fundul ei un rând de frunze de viță și 1/2 din sucul roșii, completăm cu apă pâna depășește cu 1,5 cm nivelul sărmăluțelor
Fierbem la foc mediu 1 oră, adaugăm restul de suc de roșii și, mai fierbem la foc mic 1-1,5 ore
Păna fierb sărmăluțele avem suficient timp și pentru o mămăliguță (reteta aici)
Să aveți poftă