Cum arată ouăle in interior în funcție de câte minute au fiert
Oul perfect este cel care îţi iese exact atât de tare cât vrei să fie. Gusturile nu se discută aici. Unii le mănâncă foarte tari, nu ar suporta să vadă albuşul gelatinos, alţii le mănâncă foarte moi.
Ingrediente
ouă și apă
Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei. Asta mai ales dacă vrem să nu se spargă coajă la fiert. Le putem ţine un pic în apă caldă sau să le scoatem din frigider cu jumătate de oră înainte de a le fierbe.
Nu le adăugam în apă atunci când apa deja fierbe. Este bine să le adăugam de la început.
Contează câtă apă avem în oală. Cel mai bine este să punem suficientă apă cât să le acopere cu 2 cm, însă nu mai mult de atât.
Dacă fierbem mai multe ouă atunci nu le punem unele peste altele. Este bine să avem întotdeauna un singur strat.
Dacă vrem ouăle tari nu le fierbem atât de mult încât să apară acel strat verde albăstrui din jurul gălbenuşului.
La început dăm focul tare ca să înceapă apa să fiarbă. Când fierbe apa, reducem focul la mediu. Lăsam aşa mai multe minute, până când sunt gata, în funcţie de cât de tari le vreţi. Se lasa 4 minute ca să fie moi, 6 minute ca să fie medii (cleioase) şi 10 ca să fie tari. Peste 10 minute gălbenușul va căpăta un strat albastrui.
Când le scoatem le ţinem un pic în apă rece in care am pus câteva cubulețe de gheață (opțional), astfel ne asiguram că sunt uşor de curăţat.
Am văzut care sunt paşii, însă şi în cazul în care îi respectam nu putem fi siguri că vor ieşi exact la fel de fiecare dată. Pentru că sunt mulţi factori care influiențează rezultatul:
- cât de mari sunt ouăle şi ce temperatura au
- care este cantitatea de apă pe care o folosim
- cât de repede începe să fiarbă apă
Punem ouăle la fiert in apă calduță intr-un singur strat
Pentru ouă fierte potrivit de moi (cleioase), fierbem 6 minute
Pentru ouă fierte tari (cum preferă nepoteii mei), fierbem 8 minute
Pentru ouă vopsite de Paște, fierbem 10 minute