Ingrediente
1,0 kg spanac proaspăt
1 ardei gras rosu
1 legături ceapă verde
1 legătură usturoi verde
2 linguri ulei de măsline
2 linguri ulei vegetal pentru oua ochiuri
20 g unt
4 ouă + 2 linguri ulei
sare
piper măcinat
fulgi de piperoncino (optional)
seminte de susan (optional)
Mod de preparare
Curatam spanacul de codiţe şi îl spalam bine în 3-4 ape, pentru a elimina impurităţile si Îl laşăm la scurs intr-o strecuratoare.
Curatam ceapa verde si usturoiul, apoi le taiem potrivit, nici prea mari dar nici prea marunte. Punem intr-o tigaie incapatoare uleiul şi untul si sotăm ceapa si usturoiul 2-3 minute, până se înmoaie (fara sa-si scimbe culoarea), apoi adaugam ardeiul gras tosu taiat cubulete.
Taiem spanacul grosier (daca avem baby spanac, acesta poate fi lasat intreg) şi îl punem în tigaie peste ceapa, usturoi si ardei, presaram sare şi piper proaspat macinat. Laşam totul 2-3 minute, la foc tare (sa eliminam cât mai repede apa din spanac, altfel spanacul va fierbe si nu va ramâne verde), amesteciând incontinuu. Spanacul conţine multa apă, aşa că volumul va scădea foarte mult în timpul prepararii. Secretul este sa fie gatit putin pentru a ramane verde.
La final potrivim gustul de sare şi piper, oprim focul şi lasam 1-2 minute, să se întrepătrundă aromele. Putem adauga câțiva fulgi de peperoncino, dupa gust (pentru cei care prefera mancarea mai condimentata).
Intre timp, punem 2 linguri de ulei intr-o cratita, cand aproape este incins adaugam ouale, pune un capac si lasam la foc mediu pana observam ca albusul este bine facut (fara a se rumeni). Condimentam cu sare si piper proaspat macinat si servim cu spanac si de preferinta cu mamaligă calda (eu am avut o bucată de mămăligă rămasă din seara anterioară pe care am prăjit-o pe grill).
Spălăm spanacul și îl scurgem de apă
Separat calim ceapa și usturoiul verde în 2 linguri de ulei
Punem uleiul de măsline și intul la topit la foc mediu
Adăugam ceapa, usturoiul (care au fost deja calite) si spanacul
Tăiem ardeiul rosu cubulețe
Adăugăm ardeiul peste spanac si mai lăsăm 1-2 minute
Prăjim ouale in 2 linguri de ulei
Pregătim farfuria. Să aveți poftă