Ingrediente
1 kg fleică de porc
1 kg cartofi noi mici in coajă
2 linguri ulei vegetal
cimbru mărunțit
usturoi granulat
boia de ardei dulce
piper negru
sare
sos de cilli dulce
Mod de preparare
Amestecam intr-un bol toate condimentele, dupa care ungem bucatile de carne cu compozitia obtinuta. Lasam la condimentat la temperatura camerei pana cand pregatim gratarul..
Atentie mare si la ce faci dupa ce ai gatit carnea: Friptura nu trebuie servita imediat ce a fost gatita. Timpul de repaus de cateva minute permite fibrelor sa se relaxeze si sucurilor sa se omogenizeze.
Gratarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Pentru o savoare speciala a preparatelor, se poate folosi o combinatie intre lemne si carbuni. Puteti aprinde gratarul cu lemne de esenta tare peste care sa adaugati carbunii. Jarul este tocmai bun pentru carne in momentul in care carbunii devin gri si daca atunci cand plasati mana deasupra gratarului rezistati 3-4 secunde.
Cand jarul este tocmai bun, asezam bucatile de carne pe gratar si le rumenim pe ambele parti, aproximativ 7-10 minute pe fiecare parte.
Dupa ce am dat foc la gratar, ne ocupam de cartofi. Acestia trebuie spalati bine cu un burete de bucatarie (partea aspra cu scotch-britte), îi punem intr-o tava, îi ungem cu 2 linguri de ulei si îi bagam la cuptor la 220 grade celsius pentru 15-20 minute.
Dupa 15-20 minute, intoarcem cartofii care intre timp s-au rumenit pe o parte, reducem temperatura cuptorului la 190-200 grade celsius si mai lasam inca 15 minute.
Gata. În maxim 40 minute avem o masa delicioasa fara prea mult efort. Putem servi cu salata (reteta aici), mujdei de usturoi verde (reteta aici), etc. dupa preferinta. Eu am ales sa servesc cu sos de cilli dulce-picant (reteta aici). Sa aveti pofta!
Scoatem carnea din frigider cu o oră inainte de a fi pusă pe grătar
O feliem și o condimentăm
Facem focul la grătar
Adaugăm carbuni și asteptam să ardă
Punem carnea la prăjit la foc tare
Cartofii noi in coajă, îi spalăm, îi ungem cu 2 linguri de ulei și îi punem intr-o tavă
Intriducem tava la cuptor, initial la temperatura de 220 grade celsius pentru 15-20 minute (în funcție de mărimea cartofilor)
După 15-20 minute reducem temperatura cuptorului la 190-200 grade și mai lasăm cartofii încă 15 minute
Punem friptura făcută la grătar pe un un platou
Putem servi pe un fund de lemn alături de cartofi noi și sos de cilli dulce