Ingrediente:
1 kg coastă de porc degresată
Pentru marinată:
1 linguriță usturoi granulat
1 linguriță cimbru
sare
1 linguriță piper negru măcinat
2 lingurițe zahar brun
2 linguri boia de ardei dulce
2 linguri miere
2 lingurițe muștar
50 ml apă minerală
50 ml ulei
Mod de preparare
Amestecam intr-un bol toate ingredientele pentru marinata, dupa care ungem coasta cu marinata. Dam la frigider pentru 2-3 ore sau cel mai bine pana a doua zi. Dupa trecerea timpului pentru marinare, scoatem carnea, o lasam la aclimatizat la temperatura camerei.
Atentie mare si la ce faci dupa ce ai gatit carnea: Friptura nu trebuie servita imediat ce a fost gatita. Timpul de repaus de cateva minute permite fibrelor sa se relaxeze si sucurilor sa se omogenizeze.
Gratarul poate fi aprins cu lemne sau folosind carbunii. Pentru o savoare speciala a preparatelor, se poate folosi o combinatie intre lemne si carbuni. Puteti aprinde gratarul cu lemne de esenta tare peste care care sa adaugati carbunii. Jarul este tocmai bun pentru carne in momentul in care carbunii devin gri si daca atunci cand plasati mana deasupra gratarului rezistati 3-4 secunde.
Ordinea pregatirii unui gratar este: carne de vita, porc, carnati, mici, frigarui, si altele. Pentru inceput puteti tine carnea cate 5-6 minute, pe fiecare parte, pe partea mai fierbinte a gratarului, lasand-o apoi sa se friga, in functie de preferintele fiecaruia, in zona cu jar mai domol.
Pentru a verifica daca friptura este gata, o puteti taia din cand in cand, pentru a va da seama daca s-a pastruns. Insa, nu faceti acest lucru prea des pentru ca riscati sa obtineti o friptura uscata si nu suculenta.
Putem servi cu cartofi prăjiți reteta aici sau legume la grill reteta aici.
”Toto” pisoiul asteapta friptura😅
Pregatim marinata
Pregatim coasta
Ungem cu marinata
Punem la gatit pe grătar
Coasta este gata urmeaza să o potționăm
Putem servi cu cartofi prăjiți sau legime la grill