Ingrediente
3 ouă
100 g zahăr pentru caramel
80 g zahăt pentru blat
100 g miez nucă prajit și mărunțit
3 mere
140 g făină
100 ml ulei
100 ml lapte
50 g unt
un praf de sare
1 pliculeț praf de copt
1 fiolă esență vanilie
1 fiolă esență lămâie
20 g coajă portocală confiată (opțional)
20 g coajă lămâie confiată (opțional)
Mod de preparare
Pregătim ingredientele, le punem în boluri separate pentru a le avea la îndemână când incepem prepararea.
Miezul de nucă îl prăjim pentru 15 minute în cuptrorul preîncălzit la 160 grade celsius, după care îl mărunțim cu un cuțit.
Batem ouăle cu 80 g zahăr până își dublează volumul, adăugăm esența de vanilie și lămâie, uleiul și laptele. Lăsăm mixerul deoparte și adăugăm făina amestecată cu praful de copt. Adăugăm miezul de nucă și coaja de lămâie și portocală confiată.
Punem intr-o cratiță antiaderentă 100 g zahăr și câteva picături de apă la caramelizat. Când zahărul are o culoare arămiu-roșcat adăugăm 50 g unt și amestecăm să se omogenizeze. Imediat ce s-a caramelizat zahărul, îl turnăm intr-o tavă cu diametrul de 25-26 cm și uniformizăm pe fundul tăvii și puțin pe margini. Tava trebuie preîncălzită, altfel zahărul se va solidifica imediat.
Curățăm merele de coajă și cotor, le tăiem felii grosiere (aproximativ de 1 cm) și le așezăm în tavă peste zahărul caramelizat.
Peste mere, adăugăm aluatul cu nucă pregătit anterior și dăm la cuptorul preâncălzit la 180-190 grade celsius pentru aproximativ 25-30 minute sau până trece testul cu scobitoarea. După 30 de minute, scoatem din cuptor și lăsăm 10 minute la odihnă, timp în care prăjitura va ”transpira” și o vom putea scoate din tavă mai ușor.
Răsturnăm prăjutura pe un platou, asteptăm să se răcească complet și putem servi.
Să aveți poftă !
Pregătim ingredientele, le punem în boluri separate pentru a le avea la îndemână când incepem prepararea.
Miezul de nucă îl prăjim pentru 15 minute în cuptrorul preîncălzit la 160 grade celsius, după care îl mărunțim cu un cuțit.
Batem ouăle cu 80 g zahăr până își dublează volumul, adăugăm esența de vanilie și lămâie, uleiul și laptele.
Lăsăm mixerul deoparte și adăugăm făina amestecată cu praful de copt.
Adăugăm miezul de nucă și coaja de lămâie și portocală confiată.
Punem intr-o cratiță antiaderentă 100 g zahăr și câteva picături de apă la caramelizat.
Când zahărul are o culoare arămiu-roșcat adăugăm 50 g unt și amestecăm să se omogenizeze.
Curățăm merele de coajă și cotor și le tăiem felii grosiere (aproximativ de 1 cm).
Imediat ce s-a caramelizat zahărul, îl turnăm intr-o tavă cu diametrul de 25 cm și uniformizăm pe fundul tăvii și puțin pe margini. Tava trebuie preîncălzită, altfel zahărul se va solidifica imediat. Așezăm merele feliate.
Peste mere, adăugăm aluatul cu nucă pregătit anterior și dăm la cuptorul preâncălzit la 180-190 grade celsius pentru aproximativ 25-30 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Așa trebuie să arate după 30 de minute. scoatem din cuptor și lăsăm 10 minute la odihnă, timp în care prăjitura va ”transpira” și o vom putea scoate din tavă mai ușor.
Răsturnăm prăjutura pe un platou, asteptăm să se răcească complet și putem servi.
Să aveți poftă !