Ingrediente
1 butoi (bidon) de 60 litri sau 2 butoaie (bidoane) de 30 litri
30-35 kg varză cu frunza subțire
Saramura:
sare - pentru un litru de apă se pun 30 g sare grunjoasă, neiodată.
apă rece - pentru un butoi (bidon) de 30 de litri, avem nevoie de 18 litri apă rece
- pentru un butoi (bidon) de 60 de litri, avem nevoie de 30-35 litri apă rece
Condimente:
2 legături de cimbru uscat
2 legături de mărar uscat
frunze de țelină
busuioc
Optional:
4-5 ardei iuți
3-4 morcovi
usturoi
1 lingură cu vârf semințe de chimen
boabe de porumb uscat
1 gutuie tăiată felii
Mod de preparare
Dupa ce cumparam varza (cea mai bună este varza de Milișăuți, un soi de varză special pentru sarmale), vom indeparta frunzele exterioare care sunt arse de soare si, cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, scotem cotorul (sau putem face 2 crapaturi in forma de cruce in cotorul de varza, pentru a permite saramurei sa patrunda in interior). Acesta trebuie indepartat cam 5 – 6 centimetri pentru ca saramura sa poata sa patrunda in interior. Astfel varza se va mura mult mai repede si mai bine.
Cand varza este pregatita, trecem la butoi (bidon). Acesta trebuie sa fie spalat foarte bine cu detergent si clatit cu apa din abundenta. Nu uitati ca butoiul trebuie sa aiba o gura larga sa puteti introduce varza.
Incepem sa asezam jumatate dintre condimentele noastre pe fundul butoiului si apoi asezam varza pe care o indesam bine, bine. E bine de stiut ca la final trebuie sa mai avem 2-3 verze de rezerva, cu care vom completa vasul după 2-3 zile cand varza se va inmuia si se va lasa usor.
Intr-un alt vas (galeata, oala) punem apa, adaugam 25 g de sare pentru fiecare litru de apa si amestecam bine.
Dupa ce am obtinut saramura o turnam peste varza, cat sa o acopere. La final adaugam restul de condimente, crengutele de cimbru si marar, busuiocul, hreanul, gutuia si boabele de porumb.
Este foarte important ca varza sa fie acoperita cu zeama. Pentru asta va trebui sa puneti o greutate pentru ca varza are tendinta de a se ridica. Puteti folosi un gratar de lemn sau plastic peste care sa asezati o greutate (de exemnplu - 2 sticle de 2 litri din plastic umplute cu apa)
Mutati butoiul intr-un loc mai racoros ca varza sa se poata mura in timp. In mod normal dureaza 6 – 8 saptamani, in functie de locul de depozitare. Puneti capacul dar nu-l infiletați deoarece incepe fermentarea si exista riscul ca bidoanele sa crape.
De acum partea cea mai importanta este pritocirea. Daca nu este vânturata apa, atunci exista riscul ca varza să fie ”băloasă”, adică saramura să se întindă și nu este apetisant deloc.
Pitrocirea se poate face in mai multe moduri:
- putem pune o canea la butoi (aăa cum de altfel am făcut eu și putem scoate saramura doar deschizând caneaua. Este cel mai simplu mod de a pitroci varza și nu necesită mult efort.
- cu un furtun mai gros pe care il strecuram pana in fundul butoiului, tragem zeama din
butoi si lasam sa se umple o galeata, pe care apoi o turnam inapoi in butoi. Facem asta de 3 – 4 ori.
- tot cu furtunul, indesam de data asta, sulfăm si nu tragem. Asadar sulfam in furtun pâna cand zeama face bulbuci. Ce sa zic… nu este o varianta nici simpla dar nici foarte usor de executat. Parerea mea este sa ramaneti la prima varianta😉 (pentru cine are posibilitatea de a monta o canea). Totusi daca preferati acesta ultimă variantă ar fi bine sa va cumparati o pompa manuala pentru umflarea produselor gonflabile pentru copii, va fi de un real folos.
Acest procedeu se foloseste in prima saptamana, apoi, dupa ultima pritocire, puneti capacul si nu mai umblati la butoi pentru urmatoarele 6 – 8 saptamani.
Sa aveti spor si pofta buna!
Îndepărtăm frunzele exterioare care sunt arse de soare
Scotem cotorul. Acesta trebuie indepĂrtat cam 5 – 6 centimetri pentru ca saramura să poată să pătrundă în interior.
Cand varza e pregatită, o spălăm și trecem la așezarea acesteia in butoiul pregatit
Până se scurge varza de apa cu care a foat spălată, pregătim condimentele. Spălăm tijele și frunzele de țelină, ...
... curățăm și spălăm morcovul, spălăm ardeii iuți si cotoarele de mărar și cimbru
Începem sa asezăm jumatate dintre condimentele noastre pe fundul butoiului și apoi așezăm varza pe care o indesăm bine. E util de știut că la final trebuie să mai avem 2-3 verze de rezervă, cu care vom completa vasul după 2-3 zile când varza se va inmuia și se va lasa ușor. Punem capacul fără să-l străngem de tot.
Dupa ultima pritocire, puneti capacul si nu mai umblati la butoi pentru urmatoarele 6 – 8 saptamani. Așa ar trebui să arate varza după 6 săptămâni, cand o puteți folosi atât pentru gătit cât și pentru salată.
Să aveți poftă !