Ingrediente
10 kg roșii bine coapte (rezultă 8 litri suc de rosii după separare de coajă și semințe)
1 linguriță / litru suc sare neiodată
1 lingură / litru suc zahăr (taie aciditatea roșiilor)
1 comprimat de aspirină / litru suc
Notă: din 10 kg roșii obțineți 20 sticle de 330 ml suc de roșii (cantitatea obținută este în funcție de cât de mult fierbeți sucul dar și de calitatea roșiilor)
Mod de preparare
Roșiile se spală bine, se înlătură partea verde, se taie în 4-6 bucati si se pun intr-un vas la fiet. Lasam sa dea 4-5 clocote pana vedem ca rosiile se inmoaie bine dupa care, luam vasul de pe foc si trecem rosiile printr-o sita pentru a le separa de pielite si seminte. (valabil pentru cei care nu au separator de rosii, adica si pentru mine ) 😉
Dacă aveți separator de roșii eliminați faza cu prefirberea rosiilor inainte de separare.) D
Sucul obținut se pune la fiert într-un vas încăpător, adaugam cele comprimatele de aspirina, sarea și zahărul și lasăm totul la fiert până când compoziția ajunge la consistența dorită. Eu îl las sa fiarba pana cand compozitia scade cam 1/3.
De fiecare dată când se formează spumă deasupra, aceasta trebuie îndepărtată cu o spatulă.
Cât fierbe sucul, punem borcanele sau sticlele la sterilizat. Eu le pun în tava cuptorului in care am pus mai intai o hartie de copt si dau temperatura cuptorului la 110 grade pentru 30 minute sau pana pun sucul in recipiente.
Sucul fierbinte (va puteti folosi de o manusa de bucatarie pentru a putea pune capacele), se pune in sticle fierbinti, se pune capacul si se strange foarte bine dupa care se aseaza pe un prosop pana se racesc.
Eu folosesc sticle de 330 ml cu capac pe care, atunci cand se racesc imi place sa le etichetez inainte de a le depozita.
Sucul obtinut in acest mod poate fi pastrat o foarte lunga perioada de timp (chiar si 3-4 ani) si se va mentine in aceiasi parametri fara nici o modificare.
Alegeți roșii proaspete și bine coapte
Spălăm roșiile, le tăiem bucăți și le punem la fiert pentru 10 minute cu 1 litru de apă (ca să nu se prindă de fundul oalei). Apa se va evapora la fiert. Daca aveți separator de soșii eliminati faza cu prefierberea roșiilor
Le lăsăm 30 de minute să se răcorească și le separăm de coajă și semințe. Eu am folosit un robot de bucătărie
Sucul obținut prin separare se pune la fiert pentru 30-40 de minute sau până scade 1/3 din cantitate impreună cu sarea, zahărul și aspirina
Sterilizăm sticlele pentru suc 30 de minute la cuptor la temperatura de 110 grade
Punem sucul fierbinte in sticle sterilizate de 330 ml sau de care aveți la dispozitie și sigilați cu capace. Lăsăm la temperatura camerei până a doua zi
Etichetăm și transferăm sticlele cu suc în camera de depozitare. Preparat în acest fel sucul va ține și 3-4 ani fără măcar să-și schimbe culoarea
Cam așa ar trebui sa fie consistența finală