Ingrediente
3 kg de ghebe
3 linguri de sare neiodata
1 litru apă
1 litru oțet
1 kg zahar
boabe de piper
boabe de mustar
foi de dafin
Mod de preparare
Ghebele se curata de frunze si alte impuritati, se spala bine in 3-4 ape, si se pun intr-un vas la scurs.
Între timp, se pregătește saramura. Într-un vas mare se pune apa, oțetul, zaharul, sarea, piperul boabe, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin. Totul se pune la fiert, la foc potrivit. După 2-3 clocote lichidul obtinut se lasa sa se raceasca.
Dupa ce am pregatit lichidul de conservare ne ocupam de ghebe in continuare.Intr-o oală, punem apă la fiert aproximativ până la jumătate, deoarece ghebele la fiert vor face spumă și riscați să dea afară din oală.
Ghebele fierte le scoatem cu o paletă, le punem intr-o strecuratoare si le clatim cu apa calduta ca sa eliminam substanța mucoasa care apare prin fierbere, se punm in borcane sterilizate la cuptor timp de 30 de minute la temperatura de 110 grade, peste care turnam lichidul obtinut anterior calduț Mirodeniile din vasul în care a fiert lichidul de conservare se adaugă și ele uniform în fiecare borcan.
Se pun capacele borcanelor, se intorc borcanele cu gura in jos si se lasa asa 10 de minute (pentru sigilare), după care borcanele se intorc in pozitie normala si se lasa la temperatura camerei până a doua zi când pot fi depozitate în cămară.
Vom obtine ghebe marinate numai bune pentru o salata la care după preferinta puteti adauga si alte ingrediente, de exemplu: ouă fierte tari, gogosari la oțet, razatura de morcov, etc.
Curățăm de frunze și impurități ghebele, le spălăm in 3-4 ape și ....
.... le punem intr-un vas la scurs
Intr-o oală, punem apă la fiert aproximativ până la jumătate,( deoarece ghebele la fiert vor face spumă și riscați să dea afară din oală) și punem ghebele la fiert pantru 20-30 minute
După ce au fiert le scoatem la scurs cu ajutorul unei site.
Într-un vas se pun apa, oțetul, ,zahărul, sarea, piperul boabe, câteva boabe de muștar, câteva frunze de foi de dafin și se lasă să dea în clocot.
Sterilizăm borcanele pentru 30 minute la cuptor la o temperatură de 110 grade celsius
Lasăm să se răcească puțin, punem ghebele în borcane și adăugam lichidul
In 2-3 zile ghebele vor fi marinate și putem face o sasală delicioasă, dar la fel de bine le putem pastra și peste iarnă. Sa aveți poftă !